Hlavní obsah

Hotovo! Rusové a Bělorusové si Wimbledon nezahrají. Neakceptovatelné, zuří Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec spekulací, je rozhodnuto. Tenisté a tenistky z Ruska a Běloruska si na letošním Wimbledonu nezahrají. Vedení nejslavnějšího turnaje se rozhodlo zakázat start reprezentantům obou zemí kvůli vojenské invazi na Ukrajinu. Na travnatém grandslamu tak bude chybět třeba světová dvojka Daniil Medveděv či žebříčková čtyřka Aryna Sabalenková.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Světová dvojka Daniil Medveděv bude letos ve Wimbledonu chybět. Stejně jako další Rusové a Bělorusové.

Článek

„Vzhledem k takto neoprávněné a bezprecedentní vojenské agresi by bylo neakceptovatelné, aby ruský režim mohl získat jakékoliv benefity z účasti ruských či běloruských hráčů na turnaji. Uvědomujeme si, že to je tvrdý trest, a mrzí nás, že hráči a hráčky budou trpět kvůli krokům lídrů ruského režimu," vysvětluje wimbledonský klub v prohlášení důvody pro své rozhodnutí.

Naráží přitom na fakt, že vládnoucí kliky v obou zemích často využívají sportovce k vlastní propagandě. Účast ve Wimbledonu byla naposledy zakázána po druhé světové válce tenistům z Německa a Japonska.

V All England Clubu se nepředstaví třeba také Anastasia Pavljučenkovová, která už dříve volala po ukončení války. Dále pak Victoria Azarenková, Andrej Rubljov či Karen Chačanov. Tenis jako jeden z mála sportů stále umožňuje Rusům a Bělorusům (s výjimkou týmových soutěží) účast na mezinárodních turnajích. Byť ne pod vlajkami jejich států.

Organizátoři jednotlivých turnajů jim zakázat účast nemohou. Grandslamy ale mají v tomto výjimku, protože jsou na mezinárodní federaci a profesionálních okruzích nezávislé. Roland Garros se například zatím k zákazu startu nepřipojilo.

Proti rozhodnutí Wimbledonu už se ozval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Rusko je silná tenisová velmoc a našim reprezentantům patří přední příčky na žebříčku, takže tímto rozhodnutím bude trpět turnaj samotný. Je neakceptovatelné dělat ze sportovců znovu rukojmí určitých politických předsudků, intrik a nepřátelských akcí vůči naší zemi," cituje Peskova BBC.

Reklama

Související témata: