Hlavní obsah

Rybakinová - Sabalenková 6:4, 3:6, 4:6Strhující finále Australian Open! Sabalenková slaví první grandslamový titul, tekly slzy štěstí

Aktualizováno

Běloruska Aryna Sabalenková vyhrála tenisové Australian Open. Po obratu ve finále porazila wimbledonskou šampionku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 4:6, 6:3 a 6:4. Vítězka získala svůj první grandslamový titul a posune se na druhé místo světového žebříčku. "Jsem neskutečně šťastná. Mísí se ve mně radost, štěstí, úleva. Je to neuvěřitelné. Jsem pyšná na sebe i celý svůj tým," svěřila se hned po finále vítězka.

Foto: Carl Recine, Reuters

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková pózuje s trofejí po vítězství na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

První set patřil ruské rodačce v barvách Kazachstánu Rybakinové, která byla lepší na servisu i ve výměnách. Vedení 4:2 sice neudržela, ale Sabalenková jí za stavu 4:4 dvojchybou pomohla k dalšímu brejku a dvaadvacátá nasazená sadu dopodávala. Stala se tak první hráčkou, která od začátku sezony vzala Sabalenkové set. "V prvním setu jsem byla docela nervózní. Ona hrála skvělý tenis a já jsem nebyla na svém maximu," řekla Sabalenková v televizním rozhovoru.

Ve druhé sadě turnajová pětka pozměnila taktiku. "Trochu jsem upravila styl hry, tlačila jsem se jí více do forhendu, snažila jsem se ji rozběhávat. Víc jsem tlačila na servisu," přiblížila. Díky tomu se zlepšila na returnu, čím dál častěji se dostávala do výměn a od základní čáry byla agresivnější. Ve druhé sadě byla jednoznačně lepší, a i když proměnila jen jeden ze sedmi brejkbolů, získala ji 6:3.

Vynutila si rozhodující set, jehož úvod byl poměrně vyrovnaný, ale Rybakinová měla na podání víc problémů než její soupeřka. Rozhodující okamžik přišel v sedmém gamu, kdy Sabalenková konečně proměnila brejkbol a dostala se do vedení. V dlouhé desáté hře pak proměnila čtvrtý mečbol. Celkem nasbírala 51 vítězných úderů, její soupeřka jich měla o dvacet méně. Sice udělala sedm dvojchyb, ale pomohla si sedmnácti esy.

Čtyřiadvacetiletá Běloruska vyhrála i jedenáctý zápas v této sezoně. Po triumfu na přípravném turnaji v Adelaide navázala v Melbourne po deseti letech v na titul krajanky Victorie Azarenkové. Dlouholetá členka tenisové světové špičky se dočkala trofeje, která jí unikala. Před letošním Australian Open byla na grandslamech třikrát v semifinále, ale ani jednou neuspěla. "Každý grandslam byl pro mě další příležitostí, která nevycházel. Bylo těžké se k té trofeji dostat," vzpomínala.

Na trůnu nahradila Australanku Ashleigh Bartyovou, která loni ukončila kariéru. Mísila se v ní spousta emocí. "Budu potřebovat ještě pár dnů, abych si to uvědomila. Jsem neskutečně šťastná a pyšná. Hlavou se mi honí spousta věcí. Ještě pořád nejsem myšlenkami na této planetě," svěřila se novopečená šampionka.

Sabalenková postoupila do prvního grandslamového finále po vítězství nad Polkou Magdou Linetteovou 7:6, 6:2. Vítězka 11 turnajů WTA prolomila sérii tří semifinálových nezdarů, dvakrát neuspěla na US Open (2021, 2022) a jednou ve Wimbledonu (2021).

V Melbourne porazila běloruská tenistka vedle Linetteové také Chorvatku Donnu Vekičovou nebo světovou desítku Belindu Bencicovou ze Švýcarska. S o rok mladší Rybakinovou se utká na okruhu počtvrté, všechny tři dosavadní zápasy vyhrála.

Na Rybakinovou ale nemohla narazit při jejím životním tažení ve Wimbledonu, protože ruské a běloruské tenisty Britové loni na slavný turnaj nepustili. "Tehdy jsem ten zákaz snášela opravdu špatně, vůbec jsem Wimbledon nesledovala. Viděla jsem tedy kousek finále, protože jsem zrovna makala v posilovně. Byl to skvělý tenis," vzpomínala.

Na jiných turnajích Rusky a Bělorusky startovat mohou, ale kvůli ruské agresi na Ukrajině, kterou Bělorusko podporuje, musejí vystupovat pod neutrální vlajkou. Sabalenková tak může být první "neutrální" grandslamovou šampionkou. Zatím to ale komentovat nechtěla. "Popovídejme si o tom, pokud vyhraju. Nerada mluvím o 'kdyby'. Prostě jen o to chci zabojovat, hrát co nejlépe. Opravdu se na tohle finále těším," uvedla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Australian Open (@australianopen)

Vítězka finálového utkání Sabalenková získá 2,97 milionu australských dolarů (46 milionů korun), Rybakinová si přijde na 1,6 milionu (25 milionů korun).

Čtyřhru vyhráli domácí Kubler a Hijikata

Domácí tenisté Rinky Hijikata a Jason Kubler získali titul ve čtyřhře. Ve finále porazili 6:4 a 7:6 monacko-polskou dvojici Hugo Nys, Jan Zieliňski.

Jednadvacetiletý Hijikata s o devět let starším Kublerem v Melbourne v deblu navázali na loňský triumf krajanů Thanasiho Kokkinakise a Nicka Kyrgiose. Pro oba triumf navíc znamená vůbec první titul na okruhu ATP.

Australian Open:
Dvouhra ženy - finále:
Sabalenková (5-Běl.) - Rybakinová (22-Kaz.) 4:6, 6:3, 6:4
Muži:
Čtyřhra - finále:
Hijikata, Kubler (Austr.) - Nys, Zieliňski (Mon./Pol.) 6:4, 7:6 (7:4).
Junioři:
Dvouhra - finále:
Blockx (3-Belg.) - Tien (USA) 6:1, 2:6, 7:6 (11:9).
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Kornějevová (9-Rus.) - Andrejevová (7-Rus.) 6:7 (2:7), 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata: