Hlavní obsah

Bývalá jednička Wozniacká po Australian Open skončí s tenisem

Aktualizováno

Světový tenis se brzy rozloučí s velkou hvězdou. Bývalá světová jednička Caroline Wozniacká ukončí na začátku příštího roku tenisovou kariéru. Devětadvacetiletá Dánka se rozloučí na Australian Open, kde loni získala jediný grandslamový titul.

Foto: Sport.cz

Caroline Wozniacká na obálce ESPN Body 2017

Článek
Fotogalerie

"Dosáhla jsem na kurtech všeho, o čem jsem kdy mohla snít," uvedla Wozniacká na instagramu. "Vždycky jsem si říkala, že až přijde čas, kdy mě budou zajímat víc jiné věci než tenis, tak skončím. V posledních měsících jsem si uvědomila, že v životě je mnohem víc věcí mimo kurt, po kterých toužím. Jednou z nich bylo provdat se za Davida a založit s ním rodinu," zmínila červnový sňatek s bývalým americkým basketbalistou Davidem Leem.

Na okruhu WTA vyhrála Wozniacká 30 turnajů ve dvouhře, včetně předloňského Turnaje mistryň. Světovou jedničkou byla celkem 71 týdnů. Dlouho slýchala výtky kvůli chybějícímu grandslamovému titulu, kterého se dočkala loni v Melbourne po finálovém vítězství nad Rumunkou Simonou Halepovou. Předtím dvakrát marně bojovala o titul na US Open.

Foto: Sport.cz

Caroline Wozniacká patří k nejpopulárnějším tenistkám na okruhu

V poslední době ji trápily zdravotní potíže, loni oznámila, že ji sužuje revma. Letos zakončila sezonu s bilancí 20 výher a 15 porážek bez turnajového titulu, což se jí stalo poprvé od roku 2007, kdy byla v začátcích kariéry. Ve světovém žebříčku jí patří 37. místo.

"Mé rozhodnutí skončit nemá nic společného s mým zdravím," uvedla Wozniacká. Má v plánu šířit osvětu o revmatoidní artritidě, chronickém onemocnění, které se projevuje otoky, bolestí kloubů a únavou.

Caroline Wozniacká
Datum a místo narození: 11. července 1990, Odense
Výška a váha: 177 cm, 63 kg
Aktuální postavení na žebříčku WTA: 37. místo (nejvýš 1.)
Největší úspěchy: vítězka Australian Open 2018 a Turnaje mistryň 2017; vítězka 30 turnajů WTA ve dvouhře a dvou ve čtyřhře
Rodina: vdaná, manžel David Lee je bývalým profesionálním basketbalistou
Ostatní: vyznavačka defenzivního stylu hry, v čele světového žebříčku strávila celkem 71 týdnů; s tenisem začala v sedmi letech, oba její polští rodiče jsou bývalými profesionálními sportovci a otec Piotr byl po většinu kariéry jejím trenérem; profesionálkou je od roku 2005, první turnaj na okruhu WTA vyhrála o tři roky později ve Stockholmu a ovládla i juniorku ve Wimbledonu; v říjnu 2010 se stala první světovou jedničkou ze Skandinávie, potřetí a naposledy se do čela žebříčku vrátila loni v lednu po vítězství na Australian Open, kde se dočkala jediného triumfu na grandslamech; v roce 2014 se těsně před svatbou rozešla se severoirským golfistou Rorym McIlroyem, s nímž byla zasnoubená; před třemi lety, kdy ji krátce trénoval David Kotyza, kvůli zdravotním problémům a špatným výsledkům vypadla po osmi letech z elitní padesátky žebříčku; loni i kvůli dalším problémům v čele s revmatoidní artritidou nezískala poprvé od roku 2007 ani jeden turnajový titul, zdraví ji omezovalo i letos; na odměnách si vydělala přes 34 milionů dolarů, což ji v historickém žebříčku mezi tenistkami řadí na čtvrté místo; jako záliby uvádí fotbal, plavání, golf, četbu či nakupování, má vlastní stránky carolinewozniacki.com.

Reklama

Související témata: