Hlavní obsah

Další boj o výjimku? Djokovič se může do Austrálie vrátit dřív, připustil premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj o zdravotní výjimku a možnost obhajovat titul na Australian Open první tenista světa Novak Djokovič prohrál. Je ale dost možné, že podobnou bitvu bude s australskými úřady za necelý rok svádět znovu.

Novak Djokovič na cestě z Australie do Srbska během přestupu na letadlo v Dubaji.Video: Reuters

 
Článek

Soudci federálního australského soudu o víkendu jednomyslně zamítli tenistovo odvolání proti zrušení jeho víza. Djokovič byl následně deportován ze země, do níž mu byl podle australského imigračního zákona zároveň automaticky zakázán vstup na tři roky.

Jenže podle australského premiéra Scotta Morissona může být za určitých okolností tento zákaz zmírněn, a to s „přesvědčivých nebo soucitných důvodů". Nicméně ty nejsou jednoznačně dané, tudíž hrozí další kolo dohadů a nejasností o tom, zda by mělo být jednomu z nejlepších tenistů historie umožněno startovat alespoň na příštím ročníku Australian Open.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Novak Djokovič v letadle při cestě z Austrálie do Srbska.

„Zákaz vstupu do země platí na tři roky, ale je možné ho za správných okolností snížit. To se bude ale posuzovat, až to bude aktuální. Nebude to dnes nebo zítra, ale v budoucnu," uvedl pro rozhlasovou stanici 2GB Morisson.

Djokovič letos sice obdržel lékařskou výjimku z jinak povinného očkování proti koronaviru, ale po příletu do Austrálie mu kvůli chybě v podané žádosti bylo vízum zrušeno. Navíc panovaly pochybnosti o pravosti jeho důvodů pro získání výjimky.

Soud mu sice po prvním odvolání vízum obnovil, ale následně ministr Alex Hawke využil své pravomoci a vízum mu znovu zrušil. Druhý soud, který Djokovičovi ještě mohl dát šanci na start v Melbourne, už Srb prohrál.

I australská mistryně vnitra Karen Andrewsová potvrdila, že je možné tříletý zákaz vstupu do země změnit, ale zdůraznila, že při případné žádosti o snížení či zrušení zákazu, bude mít Djokovič stejnou pozici jako kdokoliv jiný.

„Všichni, kdo žádost podají, budou muset projít stejnou procedurou. A nezáleží na tom, jestli jste Novak Djokovič, nebo někdo jiný. Ten proces je stejný pro všechny. Každopádně jsme si celou ságu Novaka Djokoviče mohli odpustit, kdyby se nechal očkovat," uvedla ministryně.

Reklama