Hlavní obsah

Djokovič překoná Federerův rekord v počtu týdnů v čele žebříčku

Novak Djokovič se díky dnešní porážce Španěla Rafaela Nadala ve čtvrtfinále Australian Open stane rekordmanem v počtu týdnů strávených na prvním místě světového žebříčku. Srbský tenista má jistotu, že bude v čele pořadí ATP i 311. týden, čímž překoná dosavadní historické maximum 310 týdnů Švýcara Rogera Federera.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Novak Djokovič na Australian Open.

Článek

Třiatřicetiletý Djokovič se stal světovou jedničkou poprvé v červenci roku 2011 po svém premiérovém triumfu ve Wimbledonu. Sedmnáctinásobný grandslamový šampion aktuálně prožívá od loňského února své páté období v čele žebříčku.

Ve čtvrtek se Djokovič v semifinále Australian Open utká s překvapením turnaje Aslanem Karacevem z Ruska. Druhý muž světového žebříčku Nadal, jenž byl jedničkou 209 týdnů, vypadl dnes v Melbourne ve čtvrtfinále po pětisetové bitvě s Řekem Stefanosem Tsitsipasem.

Federerovi zatím zůstává rekord v nepřetržité době strávené v čele pořadí, světovou jedničkou byl bez přerušení 237 týdnů. Djokovič je v této statistice čtvrtý se 122 týdny za Jimmym Connorsem (160) a Ivanem Lendlem (157).

Reklama

Související témata: