Hlavní obsah

Je to strašné, ale spravedlnost promluvila, řekl Nadal k Djokovičově kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba tenisté mohli na Australian Open usilovat o zápis do historie. Jak Novak Djokovič, tak Rafael Nadal mají na svém kontě dvacet grandslamových titulů ve dvouhře, a právě na prvním majoru sezony mohli bojovat o ten rekordní, jednadvacátý. Jenže Djokovič byl po sporu o očkování a problému s vízy deportován a je ze hry venku. Nadal vstup do turnaje zvládl na jedničku a v pozápasovém rozhovoru se opět vyjádřil k srbské sáze.

Foto: Hamish Blair, ČTK/AP

Rafael Nadal slaví vítězství v 1. kole Australian Open.

Článek

Nadal si v 1. kole turnaje poradil za necelé dvě hodiny s Američanem Marcosem Gironem 3:0 na sety a za ziskem druhého titulu na prvním grandslamu sezony a celkově 21. triumfu na turnajích velké čtyřky vykročil na jedničku. V pozápasovém rozhovoru se nevyhnul otázce na neúčast světové jedničky Novaka Djokoviče na turnaji, kterou označil za „strašnou situaci".

Djokovič byl v neděli deportován z Austrálie, kvůli finálnímu rozhodnutí o neudělení víza. „Téměř před týdnem, když vyhrál první soud a podařilo se mu získat zpět vízum a trénovat, jsem řekl, že spravedlnost promluvila," uvedl Nadal v rozhovoru. „Teď justice rozhodla jinak a já za ní stojím," dodal s tím, že nikdy nebude proti tomu, co řekne soud.

Přiznal však, že ideální by bylo, kdyby se na turnaji mohli představit všichni nejlepší hráči. „Pokud by tu Novak hrál, bylo by to lepší pro všechny, o tom není pochyb. Ale stalo se to, co se stalo," uvedl španělský tenista. Podle něj Djokovič není jediným, kdo v celé situaci pochybil, ale je za ni také zodpovědný.

O tom, zda tedy je, nebo není spravedlivé, že se světová jednička turnaje neúčastní, už hovořit dál nechtěl. Promluvil však o tom, jak pro něj samotného byla nákaza covidem zničující. „Trvalo mi několik dní, než jsem se zotavil. Během prvních čtyř dnů mi bylo opravdu zle," řekl.

Světová pětka se nepotýkala jen s covidem. Už od loňského Roland Garros Nadala provázely problémy se zraněním nohy, kvůli kterým vynechal Wimbledon, olympijské hry i US Open a sezonu předčasně ukončil. Nyní už se cítí být zpět v plné síle. Před Australian Open zvítězil na turnaji v Melbourne.

Reklama