Hlavní obsah

Krejčíková - Petkovicová 6:2, 6:0Česká jednička začala Australian Open famózně. Dál jde i Martincová, Veselý skončil

Aktualizováno

Suverénně vstoupila do grandslamového Australian Open česká tenisová jednička Barbora Krejčíková, když Němku Andreu Petkovicovou smetla v prvním kole 6:2, 6:0. Postoupila také Tereza Martincová. Při svém debutu v hlavní soutěži porazila Lauren Davisovou z USA 7:5 a 6:2. Se soutěží se rozloučil Jiří Veselý, který v Melbourne nestačil na Američana Stefana Kozlova a soupeři hrajícímu díky divoké kartě podlehl po setech 5:7, 3:6 a 4:6.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Barbora Krejčíková v úvodním kole Australian Open prohrála jen dva gamy.

Článek

Loňská vítězka Roland Garros Krejčíková vzala v první hře Němce podání a vzápětí přišla o vlastní servis. Od stavu 3:2 už netratila ani game a za pomoci 28 vítězných úderů postoupila po hodině a sedmi minutých hry v nové Kia Aréně. "Líbilo se mi tam, mám ráda velké arény. Jsem ráda, že mě tam pořadatelé dali a zahrála jsem dobře," řekla Krejčíková Radiožurnálu. Další soupeřkou turnajové čtyřky bude Wang Si-jü z Číny, aktuálně 137. hráčka světa, jež dostala do hlavní soutěže divokou kartu.

Krejčíková má teoretickou šanci stát se po Australian Open světovou jedničkou dvouhry, k čemuž potřebuje postoupit minimálně do finále. Záležet bude i na výsledcích současné první hráčky žebříčku WTA Australanky Ashleigh Bartyové a Bělorusky Aryny Sabalenkové.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Krejčíková začala v Austrálii výborně.

Krejčíková nebo Sabalenková mají navíc šanci být za čtrnáct dnů zároveň jedničkou dvouhry i čtyřhry, což naposledy dokázala Švýcarka Martina HIngisová před 22 lety.

Martincová nezačala zápas s Davisovou dobře, prohrávala 0:2 a za stavu 4:5 odvrátila v maratonském gamu při podání soupeřky tři setboly.  Poté sadu získala a druhou rozhodla ziskem čtyř her v řadě. Češku při utkání trápily bolesti v s pravém kolenu. "Bylo znát, že se nemůžu naplno zapřít do pravé nohy. Nicméně nelimitovalo mě to při servisu a skrečovat jsem nechtěla," řekla. Příští soupeřkou Češky bude třicátá nasazená Camila Giorgiová z Itálie.

Veselý nevyužil v utkání s Kozlovem, 168. hráčem dvouhry žebříčku ATP, ani jeden ze čtyř brejkbolů. Sám ztratil v každém setu servis jednou a vypadl za dvě a půl hodiny. "Špatně bylo asi úplně všechno. Od začátku jsem se necítil ve své kůži, ráno jsem se probudil s bolavými zády, ale na to nechci vůbec svalovat vinu. Zkazil jsem velké množství lehkých míčů. Soupeř měl výbornou defenzívu, ale byl k poražení, 0:3 je velká bída," řekl Veselý Radiožurnálu.

Na Australian Open se tak české jedničce Veselému dál nedaří, v prvním kole prohrál pošesté a jeho maximem jsou dvě druhá kola.

Grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 75 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Kozlov (USA) - Veselý (ČR) 7:5, 6:3, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Krejčíková (4-ČR) - Petkovicová (Něm.) 6:2, 6:0
Martincová (ČR) - Davisová (USA) 7:5, 6:2.
Výsledky ostatních zápasů v Melbourne najdete zde.

Reklama

Související témata: