Hlavní obsah

Plíšková se statečně rvala, světové trojce ale podlehla. Rozjetý Lehečka na Australian Open zničil soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tenista Jiří Lehečka vstoupil do grandslamového Australian Open úspěšně. Obhájce loňského čtvrtfinále a čerstvý vítěz turnaje v Adelaide porazil na kurtech v Melbourne Španěla Bernabého Zapatu 6:3, 6:2, 6:3 a postoupil do 2. kola. Dohrál Jiří Veselý, který nestačil na Francouze Arthura Filse 6:4, 5:7, 2:6, 3:6. Překvapit světovou trojku Jelenu Rybakinovou se nepovedlo Karolíně Plíškové, která kazachstánské hráčce podlehla 6:7, 4:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání 1. kola Australian Open Jelena Rybakinová - Karolína PlíškováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Ve čtyřhře zahájily první společnou sezonu úspěšně Kateřina Siniaková a Storm Hunterová. Česko-australský pár, který se dal dohromady poté, co Siniaková přerušila spolupráci s Barborou Krejčíkovou, porazil kolumbijsko-kazašskou dvojici Camila Osoriová, Julia Putincevová dvakrát 7:5.

Dvaatřicátý nasazený Lehečka zvítězil za hodinu a 43 minut. Soupeře přehrál v poměru vítězných míčů 33:16, zaznamenal také šest es. Pár dní po premiérovém triumfu na okruhu ATP v Adelaide si připsal šesté vítězství za sebou. V dalším kole prvního grandslamu sezony narazí na Američana Alexe Michelsena.

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi získal první set díky brejku v šesté hře, ve druhé sadě sebral Zapatovi servis dokonce třikrát. Ve třetím setu odvrátil český tenista za stavu 1:2 tři brejkboly, v sedmé hře naopak prolomil soupeřovo podání a později využil hned první mečbol. Během utkání si poradil i s nepříjemným větrem.

„Nebylo to nic jednoduchého. I když jsem tu včera a předevčírem trénoval, tak ten vítr nebyl takový jako dnes. Docela mě to ráno překvapilo. Věděl jsem ale, že to bude pro oba stejné. Snažil jsem se s tím co nejlépe popasovat a vyšlo to dobře,“ řekl Radiožurnálu Sport Lehečka.

Loňská čtvrtfinalistka Plíšková získala proti světové trojce Rybakinové osm úvodních míčků a vedla 2:0. Rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán ale ve čtvrtém gamu srovnala. Za stavu 5:6 odvrátila Plíšková tři setboly a na řadu přišel tie-break.

Česká tenistka v něm měla triumf na dosah. Vypracovala si náskok 6:3 a měla rovněž tři setboly, z toho dva při svém podání. Rybakinová ale také všechny odvrátila, za stavu 5:6 trefila míček velmi těsně na čáru. Po pěti vyhraných výměnách v řadě nakonec získala první set.

Ve druhé sadě rozhodl třetí game, v němž Plíšková přišla o servis. Rybakinová jí nenabídla do konce utkání jediný brejkbol. Česká tenistka pak v závěru odvrátila tři mečboly, ten čtvrtý už ale předloňská vítězka Wimbledonu využila.

„Neproměněné setboly mě mrzely, první sada byla důležitá. Bohužel mi v tie-breaku za stavu 6:4 a 6:5 ani jednou nevyšel první servis. Samozřejmě se dalo vyhrát i tak, ale bylo to složitější. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem s ní dokázala takhle držet krok. Na tu druhou mě prohra mrzí, protože jsem šance měla,“ citoval Plíškovou web Tenisovýsvět.cz.

Plíšková neporazila Rybakinovou ani na čtvrtý pokus, v 1. kole Australian Open skončila poprvé od roku 2013. „Byl to těžký zápas. Karolína hrála velmi dobře. Jsem ráda, že jsem přežila první set a v tom druhém to už bylo lepší. Mám radost, že jsem zpět, a pokusím se zde dostat co nejdál,“ řekla na kurtu Rybakinová.

Fotogalerie

Třicetiletý Veselý, který startoval v hlavní soutěži díky chráněnému žebříčku, dohrál v úvodním kole Australian Open podruhé za sebou. Proti o jedenáct let mladšímu Filsovi zahrál jen 16 vítězných míčů, Francouz jich měl 66. Rodák z Bondoufle si pomohl také 18 esy.

Veselý sice získal proti 34. hráči světa první set, Francouz už ale zůstal v dalším průběhu na servisu stoprocentní a díky čtyřem brejkům duel otočil. Při debutu v Melbourne slavil po dvou hodinách a 44 minutách postup.

Siniaková a Hunterová potvrdily roli turnajových trojek a přehrály Osoriovou a Putincevovou za necelou hodinu a půl. V prvním setu se jim díky dvěma brejkům podařilo zvrátit nepříznivý vývoj ze stavu 2:5, ve druhé sadě prohrávaly pro změnu 0:3. Nová dvojice, která vyhrála předloni German Open a minulý rok se dostala do finále turnaje v Adelaide, zaznamenala i první vítězství na grandslamu.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):
Muži:
Dvouhra – 1. kolo:
LEHEČKA (32-ČR) – Zapata (Šp.) 6:3, 6:2, 6:3
Fils (Fr.) – VESELÝ (ČR) 4:6, 7:5, 6:2, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
MACHÁČ, Čang Č'-čen (ČR/Čína) - Gille, Vliegen (15-Belg.) 6:4, 7:5.
Ženy:
Dvouhra – 1. kolo:
Rybakinová (3-Kaz.) - Plíšková (ČR) 7:6 (8:6), 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
SINIAKOVÁ, Hunterová (3-ČR/Austr.) - Osoriová, Putincevová (Kol./Kaz.) 7:5, 7:5.
DALŠÍ VÝSLEDKY ZDE

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.