Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Čang Šuaj 6:0, 6:4Rozjetá Plíšková slaví postup do čtvrtfinále Australian Open, Fruhvirtová po boji končí. České jedničky jdou dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká tenistka Karolína Plíšková slaví postup do čtvrtfinále Australian Open. Turnajová třicítka zvítězila po setech 6:0 a 6:4 nad Číňankou Čang Šuaj a její příští soupeřkou bude Polka Magda Linetteová, jež vyřadila světovou čtyřku Caroline Garciaovou 7:6, 6:4. V boji o postup mezi osm nejlepších na prvním grandslamovém turnaji roku neuspěla naopak Linda Fruhvirtová. Sedmnáctiletá Češka prohrála po boji s Chorvatkou Donnou Vekičovou po setech 2:6, 6:1, 3:6. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková postoupily do čtvrtfinále čtyřhry. Pár Kalašnikovová, Parksová vyřadily po výhře 6:0, 6:3

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Tenistka Karolína Plíšková slaví na grandslamovém Australian Open postup do čtvrtfinále.

Článek
Fotogalerie

Sedmnáctiletá česká hvězdička nevstoupila do utkání dobře, když se nemohla opřít o servis. Během úvodních tří her udělala hned čtyři dvojchyby, a tak není divu, že šla Chorvatka rychle a takřka bez problémů do vedení 3:0.

Že zápas nebude jednoznačnou záležitostí ukázala Fruhvirtová vzápětí, kdy využila třetí šanci k brejku a získala svou první hru. Radost ale vydržela mladé Češce vydržela jen chvíli, protože znovu neudržela servis a manko opět narostlo.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Chorvatská tenistka Donna Vekičová během osmifinále Australian Open proti Češce Lindě Fruhvirtové.

Při dalším podání si Fruhvirtová opět neodpustila čtyři pokažená podání v řadě a nabídla soupeřce setbol, ta jej ale neproměnila. Za stavu 5:2 však Chorvatka sadu dopodávala a získala ji v Areně Margaret Courtové v poměru 6:2.

Druhá sada nabídla změnu. Češka držela servis, ve čtvrté hře navíc vzala Vekičové podání a dění na kurtu začalo vypadat jinak. Fruhvirtové rostlo sebevědomí, fiftýny často doprovázela vítěznými gesty, naopak Chorvatka začala kupit chyby a sadu ztratila poměrem 1:6. Bitvu o čtvrtfinále tak musel rozhodnout třetí set.

Klíčovou fázi duelu rozehrála lépe Fruhvirtová, když ve třetí hře vzala soupeřce servis, jenže vzápětí o něj přišla a napínavá bitva gradovala s každým odehraným míčem. Rozhodující moment přišel v osmé hře. Mladá Češka opět udělala při svém servisu dvě dvojchyby a pustila Chorvatku do vedení 5:3. Vekičová pak utkání při vlastním podání ukončila a mohla slavit první postup do čtvrtfinále Australian Open v kariéře. I poraženou Češku ale vyprovodily z kurtu ovace za statečný výkon.

„Posledních několik let pro mě nebylo jednoduchých. Děkuji svému týmu a všem, kteří mě podporovali," děkovala po utkání vítězka. Dobře věděla, že má ještě co zlepšovat. „Budu muset zapracovat na podání. Ve druhé sadě jsem navíc ztratila kontrolu nad údery, ale musela jsem dál věřit své hře, že mě dovede k vítězství, což se nakonec také stalo," dodala.

Plíšková nadělila kanára

Karolína Plíšková v úvodním setu bitvy o postup do čtvrtfinále potvrzovala, že má v Melbourne parádní formu. Proti Číňance Čang Šuaj ovládala dění na kurtu a za 22 minut slavila zisk první sady, aniž by ztratila jedinou hru.

Druhý set už nabídl vyrovnanější podívanou, v šesté hře dokonce Číňanka vzala Plíškové servis a vedla 4:2, jenže pak se Češka vrátila na vítěznou vlnu a čtyřmi hrami v řadě získala sadu v poměru 6:4 a tím po 57 minutách i celý zápas.

"V první sadě se mi dařilo hrát hodně agresivní tenis a povedlo se mi ji rychle získat. Druhý set už byl vyrovnanější, ale zvládla jsem ho. Teď se musím dobře připravit na čtvrtfinále," prohlásila přímo na kurtu Plíšková. V boji o semifinále vyzve Polku Magdu Linetteovou, která porazila světovou čtyřku Caroline Garciaovou z Francie 7:6 a 6:4.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Tenistka Karolína Plíšková v akci v osmifinále grandslamového Australian Open.

V Melbourne si zahraje Plíšková čtvrtfinále počtvrté. Naposledy se zde mezi nejlepších osm hráček dostala v roce 2019, kdy prošla do semifinále. Vloni se Plíšková prvního grandslamového turnaje sezony neúčastnila kvůli zranění ruky.

Šanci na obhajobu titulu ve čtyřhře živí dál Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Nejvýše nasazený pár postoupil do čtvrtfinále po výhře nad gruzínsko-americkou dvojicí Oksana Kalašnikovová, Alycia Parksová 6:0, 6:3. Markéta Vondroušová s Miriam Kolodziejovou prohrály s ukrajinsko-rumunským párem Marta Kosťuková, Elena-Gabriela Ruseová 3:6, 4:6.

Australian Open (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):
Dvouhra žen - osmifinále:
Vekičová (Chorv.) - L. FRUHVIRTOVÁ (ČR) 6:2, 1:6, 6:3
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (30-ČR) - Čang Šuaj (23-Čína) 6:0, 6:4.
Čtyřhra - osmifinále:
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ (1-ČR) - Kalašnikovová, Parksová (Gruz./USA) 6:0, 6:3
Kosťuková, Ruseová (Ukr./Rum.) - KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ (ČR) 6:3, 6:4.
Muži:
Čtyřhra - osmifinále:
Chardy, Martin (Fr.) - Molčan, LEHEČKA (SR/ČR) 7:6 (7:2), 6:3.
Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Fonseca (Braz.) - KALINA (ČR) 7:5, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo:
Marinkov, Viiala (Austr.) - FILIP, MRVA (ČR) 6:1, 3:6, 10:8
Fix, KALINA (Něm./ČR) - Jones, Matsuoka (Jap.) 7:5, 6:3
Frusina, HRAZDIL (USA/ČR) - Chang, Hattori (Kor./Jap.) 2:6, 7:6 (7:3), 10:4.
Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
VALENTOVÁ (ČR) - Jonesová (Austr.) 4:6, 6:3, 6:1.
Výsledky ostatních pondělních zápasů najdete ZDE.

Reklama

Pavouk - Australian Open 2023 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Kazachstán Jelena Rybakinová (22)
    4 : 6; 4 : 6
  • Lotyšsko Jelena Ostapenková (17) Spojené státy Cori Gauffová (7)
    7 : 5; 6 : 3
  • Spojené státy Jessica Pegulaová (3) Česká republika Barbora Krejčíková (20)
    7 : 5; 6 : 2
  • Bělorusko Viktoria Azarenková (24) Čína Ču Lin
    4 : 6; 6 : 1; 6 : 4
  • Česká republika Karolína Plíšková (30) Čína Čang Šuaj (23)
    6 : 0; 6 : 4
  • Polsko Magda Linetteová Francie Caroline Garciaová (4)
    7 : 6; 6 : 4
  • Bělorusko Aryna Sabalenková (5) Švýcarsko Belinda Bencicová (12)
    7 : 5; 6 : 2
  • Chorvatsko Donna Vekičová Česká republika Linda Fruhvirtová
    6 : 2; 1 : 6; 6 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Kazachstán Jelena Rybakinová (22) Lotyšsko Jelena Ostapenková (17)
    6 : 2; 6 : 4
  • Spojené státy Jessica Pegulaová (3) Bělorusko Viktoria Azarenková (24)
    4 : 6; 1 : 6
  • Česká republika Karolína Plíšková (30) Polsko Magda Linetteová
    3 : 6; 5 : 7
  • Bělorusko Aryna Sabalenková (5) Chorvatsko Donna Vekičová
    6 : 3; 6 : 2
  • Semifinále

  • Kazachstán Jelena Rybakinová (22) Bělorusko Viktoria Azarenková (24)
    7 : 6; 6 : 3
  • Polsko Magda Linetteová Bělorusko Aryna Sabalenková (5)
    6 : 7; 2 : 6
  • Finále

  • Kazachstán Jelena Rybakinová (22) Bělorusko Aryna Sabalenková (5)
    6 : 4; 3 : 6; 4 : 6