Hlavní obsah

Šátek, legíny. Sedmnáctiletá tenistka Safiová píše historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedošla daleko, neaplaudovaly jí davy fanoušků, ale o zápis do historie se postarala. První tenistka v historii grandslamu v legínách a šátku... Sedmnáctiletá Meshkatolzahra Safiová se tak při Australian Open stala středem pozornosti médií.

Foto: Profimedia.cz

Íránka Meshkatolzahra Safiová při Australian Open.

Článek

Je první Íránkou, která vyhrála zápas na velkém turnaji. Co na tom, že zatím jen mezi juniorkami. V prvním kole porazila domácí Anju Nayarovou 6:4, 6:3, proti o rok mladší Belgičance Sofii Costoulasová pak už neuspěla (0:6, 2:6).

Splnila si však velký sen. A že je přitom nezvykle oblečená, nepovažuje za problém. „Jsem tak zvyklá. A budu to tak dělat dál," citují ji zahraniční média. V Íránu jsou ženy povinny nosit na veřejnosti šátek. Platí to i pro sport.

Co ji k tenisu dovedlo? Když kdysi - před skoro deseti lety - viděla v televizi Rafaela Nadala, okouzlil ji. Podobně jako Cristiano Ronaldo. Ale tenis pro ni byl přitažlivější než cokoli jiného.

„Vzpomínám si na den, kdy jsem se s matkou dívala na televizi a viděli jsme Rafaela, byla jsem hned zvědavá, jestli je taky v Íránu nějaký tenisový kurt, že bych to mohla hned zkusit," vybavuje si Safiová.

Kurt bez problémů našli. Rodinné zázemí bylo ke sportu také vstřícné, otec hrál fotbal. V tenisu jí nikdo nebránil. Začali o ní mluvit jako o talentu. „Ale teprve tady, když vidím juniory, profesionály, vnímám, co je opravdový talent," podotýká a neskrývá nadšení.

Vždyť při dětském snění v okolí cítila spíše nedůvěru. "Všichni mi říkali, že je nemožné hrát grandslamový turnaj a že to nikdy nedokážu."

Ale nevzdala se. „Nesmíte poslouchat nikoho, kdo vás nahlodává. V určitém okamžiku jsem prostě nikomu neřekla, co budu dělat, a jen jsem trénovala a v sobě držela velký sen," dodává.

Reklama

Související témata: