Hlavní obsah

Carreňo-Busta - Veselý 6:3, 7:6, 2:6, 6:3Senzace na účet české hvězdy, Kvitová končí! Vondroušová slaví postup. Veselý favorita nezaskočil

Melbourne
Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová senzačně končí už ve druhém kole grandslamového Australian Open, když prohrála s Rumunkou Soranou Cirsteaovou po setech 4:6, 6:1 a 1:6. Na třetí kolo se naopak může těšit Markéta Vondroušová, která vyhrála nad Kanaďankou Rebeccou Marinovou po setech 6:1 a 7:5. S turnajem se loučí Jiří Veselý, který ve čtyřech setech podlehl Španělovi Pablo Carreňu-Bustovi.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Jiří Veselý bojuje o postup do třetího kola

Článek
Fotogalerie

Vondroušová do zápasu proti Rebecce Marinové vstoupila skvěle a hned v první hře vzala soupeřce podání. Sama na servisu nechybovala a nekompromisně diktovala dění na kurtu. Hráčka čtvrté stovky světového žebříčku, která se do hlavní soutěže grandslamu probojovala po osmi letech, po chvíli přišla o servis i podruhé a náskok české tenistky narůstal.

Po čtyřiadvaceti minutách už musela Kanaďanka odvracet první setbol. To se jí sice povedlo, jenže vzápětí nabídla Češce druhý. A ten už Vondroušová využila a získala sadu poměrem 6:1.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Postup do 3. kola grandslamového Australian Open je doma, česká tenistka Markéta Vondroušová může slavit.

Na začátku druhého setu si tenistky vyměnily role. O podání přišla Vondroušová, za pár chvil prohrávala 0:2 a při svém servisu dokonce 0:40. Česká hráčka ale dotáhla na shodu, odvrátila šestkrát hrozbu dalšího ztraceného podání, a snížila na 1:2.

Těsné vedení držela Kanaďanka jen chvíli, v šesté hře přišla o servis a bylo to 3:3. Vondroušová ale úplně v pohodě nebyla, na servisu se v tu chvíli trápila a často odolávala tlaku soupeřky. Ta vycítila šanci a vzápětí vydřela znovu náskok 4:3, při podání jej navíc potvrdila.

Turnajová devatenáctka se při svém podání udržela ve hře, následně přežila soupeřčin setbol a srovnala na 5:5. To favoritku nakoplo a zbývající dvě hry získala ve svůj prospěch. Sadu uhrála poměrem 7:5 a mohla po hodině a dvaceti minutách zamávat fanouškům na oslavu postupu.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Bez ztráty setu. Česká tenistka Markéta Vondroušová na Australian Open válí, postoupila už do třetího kola.

České derby nebude

Rumunka Cirsteaová sice získala v utkání s turnajovou devítkou první fiftýn, to ale byla na nějaký čas její poslední radost. Kvitová šla rychle do vedení 2:0 a držela náskok. Vývoj se začal dramatizovat ve chvíli, kdy Lvice z Fulneku ztratila servis a Rumunka srovnala na 3:3. Od té chvíle obraz dění na kurtu přestal českým fanouškům líbit.

Cirsteaová získala následně vedení, které navíc při podání Kvitové čistou hrou ještě zvýraznila a servírovala na zisk úvodní sady. Česká hráčka se nedala a vzala sokyni podání.Jenže když vzápětí předloňská finalistka opět neudržela podání, ztratila tím i první sadu poměrem 4:6.

Kvitová se dosud s rumunskou rivalkou utkala sedmkrát a hned v pěti případech vyhrála. Že by mohla pomýšlet i na šestou výhru ukázala česká hráčka ve druhé sadě. Hned od úvodních míčů rozehrála parádní představení a vedla 4:0. Pak sice jedno podání získala Cirsteaová, ale sadu ztratila poměrem 1:6 a šlo se do rozhodujícího dějství.

To však začalo pro české barvy šokem. Kvitová hned ztratila servis. Následně vedla při podání soupeřky 40:0, ale srovnat stav se jí nepodařilo, což muselo pořádně zacloumat s její psychikou. Následně totiž přišla favoritka o podání znovu, do hry české hvězdy se vloudily zbytečné chyby a manko narostlo až na 0:4.

Sestřih zápasu 2. kola Australian Open Cirsteaová - KvitováVideo: sntv

Až pak se Kvitová při vlastním servisu nadechla a získala první game ve třetí sadě. Jenže na zvrat už neměla síly. Rozjetá Rumunka uhrála své podání a při servisu Češky zápas ukončila.

"Jsem vnitřně smutná. Nechtěla jsem opustit grandslam takhle brzo, ale bohužel se to stane. Nezbývá mi nic jiného, než koukat dopředu," řekla Radiožurnálu Kvitová.

"Petra je fantastická hráčka a věděla jsem, že to bude těžké. Jsem skutečně šťastná, že se mi povedlo vyhrát," tetelila se štěstím Rumunka v pozápasovém rozhovoru. "Ve druhé sadě mě Petra zatlačila, ale soustředila jsem se na každý míč a snažila se bodovat. A nakonec to vyšlo, jsem vážně šťastná," dodala. Ve třetím kole nastoupí proti Vondroušové.

Veselý vzal favoritovi jen set

Na premiérovou účast ve třetím kole nedosáhl Jiří Veselý, který šestnáctému hráči světového žebříčku a turnajové patnáctce Pablu Carreňovi ze Španělska podlehl 3:6, 6:7, 6:2 a 4:6.

Posledním českým zástupcem v mužské dvouhře je v Melbourne kvalifikant Tomáš Macháč, kterého ve druhém kole čeká ve čtvrtek devátý nasazený Ital Matteo Berrettini.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů)
Druhé kolo:
Cirsteaová (Rum.) - Kvitová (9-ČR) 6:4, 1:6, 6:1
Vondroušová (19-ČR) - Marinová (Kan.) 6:1, 7:5
Kurt č. 7, 4. zápas:
Veselý (ČR) - Carreňo (15-Šp.) 3:6, 6:7 (3:7), 6:2, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Bogdanová, Petersonová (Rum./Švéd.) 6:3, 6:1
Lapková, Vondroušová (Běl./ČR) - Brengleová, Davisová (USA) 6:4, 6:0
Bondarenková, Kičenoková (Ukr.) - Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) 5:7, 6:4, 6:0
Výsledky ostatních zápasů najdete zde >>>

Reklama