Hlavní obsah

Strážce na Australian Open zabavoval zakázanou vlajku. Spletl si ale ruskou se srbskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatření proti provokacím s ruskými vlajkami na Australian Open připravily pro pracovníky ochranky na turnaji horké chvilky. Jeden ze srbských fanoušků sdílel na sociálních sítích video, jak ho kvůli vlajce pronesené do areálu Melbourne Parku konfrontuje právě jeden bezpečnostních pracovníků v domnění, že jde o ruskou.

Foto: Carl Recine, Reuters

Srbské vlajky v hledišti Australian Open

Článek

Vedení Australian Open přistoupilo k úplnému zákazu vlajek Ruska a Běloruska, tedy zemí stojící za agresivní vojenskou invazí na Ukrajinu, v areálu poté, co skupinka ruských příznivců vystavila svoji vlajku na zápase Ukrajinky Kateryny Baindlové.

Na zveřejněném videu je vidět, jak bezpečnostní pracovník listuje atlasem vlajek, kde má pod sebou zástavy Srbska, Slovinska či Slovenska a identifikuje, jakou zemi vlastně fanouškův prapor reprezentuje.

„Tohle je srbská vlajka. Srbsko je v centrálním Balkánu v Evropě. Víš, co je to za stát?" dobíral si zmateného strážce pořádku příznivec. Jeden z fanoušků se na pracovníka dokonce sprostě obořil: „Jsi zas*aný rasista." Security pracovník se ohrazoval proti tomu, aby byl natáčen s tím, že k tomu dotyční nemají žádné povolení.

„Tak zavolej fízly, zatkněte nás. Budeš na Youtube," pokračovali v konfrontaci fanoušci.

Zatímco ruská vlajka má pořadí barev odshora bílá, modrá, červená u srbské je tomu přesně naopak, navíc je doplněná o znak s korunou a dvouhlavým orlem.

Reklama

Související témata: