Hlavní obsah

Rusové na Australian Open provokovali s vlajkou. Velvyslanec zuří, organizátoři udělali rázný krok

Velké pobouření vyvolalo pár fanoušků na tenisovém Australian Open, kteří pronesli do areálu Melbourne Parku ruské vlajky a mávali s nimi na kurtu při zápase. Proti porušení pravidel se ozval s apelem na organizátory i ukrajinský velvyslanec v Austrálii.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Fanoušci v přinesli ruskou vlajku na zápas ukrajinské tenistky.

Článek

Jak dobře známo, Rusko i Bělorusko se kvůli rozpoutání krvavé dobyvačné války na Ukrajině pasovaly do role mezinárodních vyvrhelů, a v důsledku toho jsou i sportovci těchto zemí v drtivé většině vyloučeni ze všech soutěží.

Jednou z mála výjimek je právě tenis na okruzích ATP a WTA, nicméně start je jim umožněn pouze pod neutrálním statusem bez uvádění státní příslušnosti a symbolů. Vlajky a další symbolika obou válečných agresorů si podle původních pravidel sice fanoušci mohli do areálu přinést, ale nesměli je provokativně vystavovat.

Ruskou vlajku jeden z fanoušků vytáhl například hned v první hrací den na zápase mezi Ukrajinkou Katerynou Baindlovou a Ruskou Kamillou Rachimovovou (7:5, 6:7, 6:1), další se pak objevila i na zápase Daniila Medveděva s Marcosem Gironem (6:0, 6:1, 6:2).

„Zásadně odsuzuji veřejné vystavování ruské vlajky během utkání ukrajinské tenistky Kateryny Baindlové na Australian Open. Žádám australský svaz, aby okamžitě začal vymáhat vlastní politiku neutrální vlajky," reagoval na události přes sociální sítě ukrajinský velvyslanec v Austrálii Vasyl Myrošnyčenko.

Diplomat dále uvedl, že bude iniciovat schůzku s vedením australského svazu o tom, proč nenásleduje příklad Wimbledonu, který vyloučil Rusy i Bělorusy úplně bez ohledu na hrozby a sankce, které z toho pro turnaj vyplývají.

„Tváří v tvář genocidním válečným zločinům totiž není žádné místo pro neutralitu," uvedl velvyslanec.

Organizátoři grandslamového turnaje zareagovali a s okamžitou platností zcela vykázaly ruské a běloruské vlajky z Melbourne Parku.

„Vlajky Ruska a Běloruska jsou v areálu Australian Open zakázané. Naše původní pravidla byla taková, že si je fanoušci mohou přinést, ale nesmí je používat tak, aby to způsobovalo pobouření. Včera jsme měli incident, že se vlajka vystavovala přímo na kurtu. Zákaz platí okamžitě. S hráči i fanoušky budeme pracovat na tom, aby bylo možné zajistit prostředí, kde si budou moct užívat tenis," stojí v prohlášení vedení Australian Open.

Reklama

Související témata:
Vlajky