Hlavní obsah

Čeng Čchin-wen - Sabalenková 3:6, 2:6Sabalenková obhájila titul na Australian Open

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Běloruská světová dvojka Aryna Sabalenková ovládla letošní Australian Open, a navázala tak na svůj titul z loňského grandslamu. Pětadvacetiletá rodačka z Minsku prošla turnajem bez ztráty setu a stala se první hráčkou od roku 2013, která ovládla první grandslam sezony dvakrát po sobě. Naposledy se to povedlo její krajance Viktorii Azarenkové. Čtyřhru na Australian Open vyhráli Ind Rohan Bopanna a domácí Matthew Ebden. Ve finále porazili italské duo Simone Bolelli, Andrea Vavassori 7:6, 7:5.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Běloruska Aryna Sabalenková s trofejí za titul na Australian Open 2024.

Článek
Fotogalerie

„Byly to úžasné týdny a ani jsem si nedokázala představit, že bych tuhle trofej pozvedla ještě jednou,“ uvedla Sabalenková. Soupeřce pogratulovala k výbornému výkonu. „Jsi tak mladá. Dostaneš se ještě do spousty dalších finále a vyhraješ,“ řekla jí na kurtu.

Přemožitelka Brendy Fruhvirtové a Barbory Krejčíkové z předchozích kol Sabalenková zdolala o čtyři roky mladší Čeng Čchin-wen i ve druhém vzájemném utkání. Vloni ji porazila ve čtvrtfinále US Open. V dnešním utkání neztratila Běloruska jedinou hru na servisu, což se naposledy ve finále Australian Open podařilo v roce 2007 Američance Sereně Williamsové.

Sabalenková se stala pátou tenistkou od roku 2000, která vyhrála Australian Open bez ztráty setu. Předtím to dokázaly Američanky Lindsay Davenportová (2000), Serena Williamsová (2017), Ruska Maria Šarapovová (2008) a předloni domácí Ashleigh Bartyová.

Čeng Čchin-wen hrála grandslamové finále poprvé. Nevyužila šanci napodobit v Melbourne deset let starý triumf krajanky Li Na a stát se druhou čínskou vítězkou Australian Open. „Je to moje první finále a je mi to trochu líto. Tak to ale je. Mám trochu smíšené pocity, protože jsem si v tomhle zápase mohla vést lépe,“ uvedla Čeng Čchin-wen.

Favoritka Sabalenková měla zápas od počátku ve svých rukou. Hned ve druhé hře prolomila soupeřčin servis, vzápětí odvrátila tři brejkboly a utekla do vedení 3:0. Za stavu 5:2 sice nevyužila tři setboly, o chvíli později si ale pomohla razantním servisem a sadu dopodávala.

Aryna Sabalenková
Datum a místo narození: 5. května 1998, Minsk
Státní příslušnost: Bělorusko
Výška: 182 cm
Největší úspěchy: 2x vítězka Australian Open (2023-24), vítězka 14 turnajů WTA ve dvouhře a šesti ve čtyřhře (včetně dvou grandslamů)
Aktuální postavení na žebříčku WTA: 2. místo (nejlépe 1.)

Také druhý set zahájila Běloruska brzkým brejkem. V páté hře sebrala soupeřce podání ještě jednou a vedla 5:1. Přestože si závěr duelu lehce zkomplikovala čtyřmi nevyužitými mečboly, utkání dotáhla do vítězného konce. Na Australian Open vyhrála čtrnáctý zápas za sebou.

Tenisové Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):
Dvouhra - finále:
Ženy:
Sabalenková (2-Běl.) - Čeng Čchin-wen (12-Čína) 6:3, 6:2
Junioři:
Dvouhra - finále
Sakamoto (4-Jap.) - Kumstát (ČR) 3:6, 7:6 (7:2), 7:5.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Jamrichová (1-SR) - Jonesová (6-Austr.) 6:4, 6:1.

Reklama