Hlavní obsah

Barcelonský Piqué jde do války s Federerem. Bitva o Davis Cup může být ještě hodně ostrá

Praha

Kolem týmových soutěží v elitním mužském tenisu začíná být pořádně horko. Ještě ani nevychladly emoce rozvířené radikální reformou tradičního Davis Cupu a už se zdá, že se schyluje na tomto poli ke střetu „těžkých vah“.

Foto: John Minchillo, Albert Gea, ČTK/AP, Reuters

Roger Federer, Gerard Pique

Článek

Barcelonská fotbalová hvězda Gerard Piqué, jehož společnost Kosmos získala práva na organizování nového formátu Davis Cupu, začíná nabourávat hájemství Rogera Federera, který loni přivedl na svět Laver Cup – tenisovou obdobu golfového Ryder Cupu.

Davis Cup má nově vrcholit finálovým turnajem 18 týmů na jediném místě během jediného týdne. Piqué se však nechal slyšet, že by místo plánovaného listopadu preferoval přesun celého finálového klání na září.

„Mluvil jsem s většinou hráčů a většina z nich by preferovala hrát Davis Cup v září. A já bych chtěl soutěž organizovat v souladu s jejich preferencemi. Listopad se hráčům moc nelíbí. Sezóna je tou dobou už velmi dlouhá. Pracujeme na tom, abychom našli nejlepší možné datum pro Davis Cup v září,“ vysvětloval Piqué pro list Le Figaro.

Už minulý týden ale Roger Federer oznámil, že Laver Cup se v roce 2019 uskuteční v Ženevě 20.–22. září. Přitom grandslamové US Open neskončí dříve než 8. září a v tomto měsíci se také hraje série lukrativních asijských turnajů.

Jít do termínového souboje s Rogerem Federerem by bylo asi i pro Piquého a spol. těžká výzva. Není ale vyloučeno, že tradice Davis Cupu může nad Laver Cupem nakonec převážit. Loni sice soutěž v Praze zažila bombastický začátek, nicméně už letos ve druhém ročníku v Chicagu bude několik předních evropských hráčů chybět – třeba světová jednička Rafael Nadal či Marin Čilič, což by mohlo váhu soutěže oslabit.

Sám Federer chce vyčkat, s čím oficiálně přijde Mezinárodní tenisová federace. „Ještě si musíme počkat, než budeme mít od ITF všechna fakta o Davis Cupu na stole. Zatím slyším jen dohady,“ nechal se slyšet fenomenální Švýcar.

Situací ještě zamíchá profesionální okruh tenistů ATP, který plánuje od roku 2020 oživit Světový pohár družstev. Ten má hostit v lednu před prvním grandslamem sezóny několik měst v Austrálii.

V tom případě by se konala podobná soutěž jen pár týdnů po vyvrcholení Davis Cupu. A není vyloučeno, že by řada hvězd dala přednost spíše podniku pořádanému ATP na prahu nové sezóny.

Reklama

Související témata:
  1 : 6, 3 : 6 Bejlek - Rybakinová 1 : 6, 3 : 6 konec
20240429T19 : 15:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Skreč Menšík - Auger-Aliassime Skreč konec
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Nadal - Lehečka dnes 21 : 30
20240430T21 : 30:00+0200
Nadal vs. Lehečka
Nadal vs. Lehečka
Nadal
Lehečka