Hlavní obsah

Berdych: Proti Roddickovi ve finále to nebude žádná sranda

MIAMI/PRAHA

Berdych hodlá svou pohádkovou jízdu turnajem v Miami dotáhnout do vítězného konce. Ve finále proti němu bude stát domácí tenista Andy Roddick, s nímž se letos již dvakrát potkal na okruhu ATP a vždy odešel se svěšenou hlavou. Oba zápasy však byly velice vyrovnané a Berdych nebyl v tak famózní formě, jakou si přivezl právě do Miami...

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Rogerem Federerem.

Článek

Dvacátý tenista světa na sebe upoutal pozornost celého světa, když se mu podařilo ve třech setech přejít ve 3. kole přes tenisového suveréna posledních let - Rogera Federera ze Švýcarska. Po další vítězné bitvě se Španělem Fernandem Verdaskem narazil v semifinále na obávaného Švéda Robina Söderlinga. Tomu však rodák z Valašského Meziříčí dovolil pouze čtyři gamy a suverénně postoupil do finále.

„Bylo potřeba nějaké síly pošetřit na finále,“ vtipkoval Berdych v rozhovoru pro český daviscupový tým na Facebooku. „Ale ne, to myslím ve srandě. Jsem rád, že to tak dopadlo. Je pozitivní, že ten zápas nebyl tak dlouhý a že jsem se tam nemusel tak dlouho trápit,“ vysvětlil.

Berdych má možná nejlepší formu své dosavadní kariéry, Roddick je však taktéž na vrcholu svých sil. Finále v Miami je jeho druhým v řadě. V semifinále navíc přešel přes Rafaela Nadala. „Na finále se těším, bude to krásné završení tohohle turnaje. Nebude to ale žádná sranda. Ale za letošek mu mám co vracet,“ připomněl Berdych letošní bilanci. Dva vyrovnané zápasy, oba na tvrdém povrchu, dvě prohry. I celková bilance hovoří pro Američana, ze sedmi zápasů se radoval pětkrát.

Andy Roddick na turnaji v Miami. foto: ČTK/AP/Pat Carter

„Troufám si říct, že to bude hodně vyrovnané utkání. Soudím podle těch, co jsme spolu letos sehráli. Dá se říci, že to vždy bylo o dvou míčcích (v San Jose vyhrál Roddick 7:6 a 7:6, v Brisbane vyhrál Roddick 1:6, 6:3, 6:4 - pozn. red.). Důležité bude dobře servírovat a čekat na jednu dvě šance,“ nastínil trpělivou taktiku před důležitým duelem pětinásobný vítěz turnajů ATP, pro něhož byl největším úspěchem triumf na turnaji série Masters v Paříži z roku 2005. Od té doby ve finále velkého turnaje nebyl.

Až letos v Miami, kde z českých tenistů naposledy zvítězil Ivan Lendl v roce 1989. Předtím zde triumfoval ještě o tři roky dříve. „Při tiskovce mi to novináři připomněli. Ale já nad takovými věcmi určitě nepřemýšlím,“ prohlásil rozhodně s tím, že ho těší zájem českých fanoušků. „Je to fajn, že lidé takzvaně „blbnou“, že se nezajímají jen o fotbal a hokej. Jsem rád, že lidi tenis zajímá. Jen ať jich je víc a víc,“ přeje si Berdych.

Jeho finálová bitva proti Andy Roddickovi začíná v 19 hodin SEČ. Zápas bude přímým přenosem vysílat televizní stanice Nova Sport.

Reklama

Související témata: