Hlavní obsah

Berdych smetl z kurtu Rusa Južného a postoupil do semifinále Roland Garros

Tomáš Berdych dosáhl na největší úspěch v kariéře, když postoupil mezi poslední čtyři tenisty na French Open. To se mu nikdy předtím na grandslamových turnajích nepodařilo. Daviscupový reprezentant porazil ve čtvrtfinále turnaje Rusa Michaila Južného 6:3, 6:1 a 6:2 a v semifinále se střetne se Švédem Robinem Söderlingem, který vyřadil světovou jedničku a obhájce titulu Rogera Federera.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Tomáš Berdych po postupu do semifinále French Open

Článek
Fotogalerie

Berdych do zápasu s Južnym nastoupil se stejnou taktikou, s jakou se mu podařilo porazit světovou čtyřku Andyho Murrayho. Pečlivou hrou od základní čáry, dostatečně dlouhými míči, dobrým pohybem a kvalitním prvním servisem nedával svému soupeři příliš šancí k útoku na jeho servis. Za celou první sadu se Južnyj propracoval k jednomu brejkbolu, který však Berdych odvrátil přímým bodem z podání.

Naopak český daviscupový reprezentant si už ve třetím gamu vypracoval dvě šance na prolomení soupeřova servisu. Druhý z nich se podařilo Berdychovi využít po jedné z mnoha chyb Rusa z bekhendového úderu. Berdych získal v devátém gamu ještě jeden servis soupeře a vyhrál úvodí set v poměru 6:3.

Druhé dějství přerušil déšť

Do druhé sady vstoupil koncentrovaněji Južnyj, který začínal častěji měnit rytmus hry a zejména zkrácenými údery českého hráče několikrát zaskočil. Hned v úvodním gamu si tak vypracoval dva brejkboly. Oba ale dokázal český hráč s přehledem odvrátit. Za stavu 1:1 a 30:0 pro Berdycha bylo utkání přerušeno pro déšť.

Během přestávky jako by se český hráč napil živé a Rus mrtvé vody. Po návratu na kurt totiž rodák z Valašského Meziříčí vyhrál 12 výměn v řadě, díky čemuž získal i servis svého protivníka, který potvrdil čistou hrou a výsledkově odskočil svému soupeři. Ani další servis Južnyj neubránil a Berdych se tak radoval z výhry ve druhém setu 6:1.

Ve třetím dějství už Južnyj příliš odporu nekladl. Na kurtu vládl jediný Berdych, který ve svých přesných úderech nepolevoval, brzy si vypracoval náskok a dovedl zápas do vítězného konce.

FRENCH OPEN 2010 - čtvrtfinále:
Berdych (15-ČR) - Južnyj (11-Rus.) 6:3, 6:1, 6:2.on-line

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner