Hlavní obsah

Tenistky se utkají o finálový turnaj Poháru B. J. Kingové 2023 s Ukrajinou

České tenistky se v kvalifikaci příštího ročníku Poháru Billie Jean Kingové střetnou o účast na finálovém turnaji s Ukrajinou. Hrát se bude 14. a 15. dubna 2023. Kvůli válečnému konfliktu v zemi zatím není jasné, kde se zápas uskuteční. Dějiště bude určeno později.

Foto: Ed Sykes, Reuters

Česká tenistka Karolina Muchová v akci během semifinále Billie Jean King Cupu, kdy byla její soupeřkou Švýcarka Viktorija Golubicová.

Článek

Svěřenkyně kapitána Petra Pály se letos v soutěži známé dříve jako Fed Cup probojovaly do semifinále. Po úspěšné kvalifikaci s Velkou Británií porazily na finálovém turnaji Polsko a USA. V boji o finále nestačily v sobotu na Švýcarky, kterým podlehly 0:2.

S Ukrajinou se české tenistky utkají v soutěži poprvé. Nejvýše postavenou ukrajinskou hráčkou v žebříčku WTA je Anhelina Kalininová, které patří 52. místo. Za ní následují Marta Kosťuková (70.) a Dajana Jastremská (102.). Dlouholetými ikonami jsou Lesja Curenková (130.) nebo osmadvacetiletá Elina Svitolinová, která je po říjnovém narození potomka na mateřské pauze.

Los kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové (14. a 15. dubna):
Ukrajina - ČR
Španělsko - Mexiko
Velká Británie - Francie
Kanada - Belgie
USA - Rakousko
Slovensko - Itálie
Německo - Brazílie
Kazachstán - Polsko
Slovinsko - Rumunsko

"Byl jsem nervózní, abychom nehráli v Brazílii, dalo se hrát i v Mexiku. To by bylo nepříjemné jak z hlediska cestování, tak soupeřek," řekl v nahrávce pro média Pála. "Musíme se nyní soustředit na to, aby byly holky zdravé a uvidíme, kdo bude chtít hrát. Věřím, že budeme mít silný tým," doplnil.

Nominaci bude Pála skládat na základě formy hráček na začátku roku. "Kvalifikaci předchází turnaje v Indian Wells a Miami. Pokusím se v předstihu zjistit, kdo bude mít zájem hrát a kdo bude moci nastoupit. Holek je hodně. Nějakou sestavu v hlavě mám, ať už se bude hrát na čemkoliv," uvedl Pála.

Los z rukou legendární Kingové svedl do kvalifikace Polsko s Kazachstánem. Narazit tak na sebe mohou světová jednička Iga Šwiateková proti letošní wimbledonské šampionce Jeleně Rybakinové. Letošní semifinalistky Britky vyzvou Francii. Vítězky postoupí do finálového turnaje pro dvanáct nejlepších. Kvalifikaci mají jistou zatím jen letošní finalistky ze Švýcarska a Austrálie.

Reklama

Související témata: