Hlavní obsah

Plíšková - Kvitová 6:4, 4:6, 7:6Bitva českých hvězd pro Plíškovou! Kvitovou srazila v závěrečné zkrácené hře

Aktualizováno

Souboj českých tenisových hvězd v prvním kole antukového turnaje ve Stuttgartu vyhrála Karolína Plíšková. Nasazená šestka porazila Petru Kvitovou po téměř dvou a půl hodinách 6:4, 4:6, 7:6. Další soupeřkou někdejší světové jedničky bude Ruska Ljudmila Samsonovová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková ve Stuttgartu vyřadila Petru KvitovouVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Zápas bývalých vítězek Porsche Tennis Grand Prix začala lépe Kvitová, která se ujala vedení 3:0. V dalším průběhu si ale dvakrát prohrála podání a úvodní set ztratila. "V prvním setu jsme byly obě hodně nervózní, bylo tam hodně chyb," uvedla Plíšková po zápase v rozhovoru na kurtu.

Druhou sadu začala dvojnásobná wimbledonská vítězka ztraceným servisem, vzápětí však vzala podání čistou hrou Plíškové. Další brejk se Kvitové povedl v šestém gamu a v následné dlouhé hře ho potvrdila, i když čelila čtyřem brejkbolům.

Plíšková sebrala dvaatřicetileté krajance přece jen podání v devátém gamu, ale Kvitová jí oplatila stejnou mincí.

V třetím setu si Kvitová vypracovala vedení 4:1, přesto nakonec odešla poražena. Ve vyrovnaném tie breaku si Plíšková esem připravila mečbol, který napoprvé proměnila poté, co její soupeřka poslala míč za základní čáru.

Ve zkrácené hře nestačila Kvitová na třicetiletou rodačku z Loun poprvé, předchozí tři tie breaky ve vzájemných zápasech vyhrála. Plíšková, která zmeškala úvod sezony kvůli zlomené ruce, si připsala teprve druhé letošní vítězství. V prvním vzájemném utkání po více než třech letech vylepšila svou bilanci s Kvitovou na 2:3. Na antuce ji porazila poprvé.

"Je to výborná hráčka. Dokáže zahrát vítězný míč odkudkoli. Byl to těžký zápas. Nejdřív jsem byla dole, pak zas nahoře. Jsem hrdá, že jsem to zvládla. Hrála jsem agresivně, což rozhodlo," řekla Plíšková.

Foto: Profimedia.cz

Petra Kvitová během zápasu prvního kola turnaje ve Stuttgartu proti Karolíně Plíškové

Bouzková ani debutantka Bartůňková v Istanbulu nevyhrály

Marie Bouzková ani šestnáctiletá Nikola Bartůňková na antuce v Istanbulu neuspěly a turnaj ve dvouhře bude pokračovat bez českých tenistek. Obě prohrály s ruskými soupeřkami. Bouzková nestačila na Varvaru Gračovovou a poprvé v sezoně vypadla již v prvním kole. Rusce, která je rovněž v osmé desítce žebříčku, vzdorovala hodinu a půl, než podlehla 3:6 a 5:7. Debutantka na WTA Tour Bartůňková prohrála s Anastasijí Potapovovou 1:6 a 4:6.

Oba zápasy českých hráček se měly hrát již v úterý, ale odložil je déšť. Ještě před ním vypadla Tereza Martincová.

Bouzková se v únoru probojovala do finále podniku v Guadalajaře v Mexiku. Před měsícem v Indian Wells došla do 3. kola, avšak poranila si kotník. V Miami poté skončila ve druhém kole.

O víkendu v Praze byla členkou vítězného týmu v kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové, ale turnaj v Turecku jí nevyšel. Proti Gračovové prohrávala rychle 0:3 a ztrátu servisu už nedohnala. Ve druhé sadě se ruské soupeřce povedl klíčový brejk na 6:5. Bouzková následně postoupila alespoň ve čtyřhře se španělskou spoluhráčkou Sarou Sorribesovou.

Talentovaná Bartůňková startovala v Istanbulu na divokou kartu. S Potapovovou ztratila jasně první set, ale ve druhém za stavu 1:5 odvrátila dva mečboly a získala tři gamy za sebou. Proti ruské kvalifikantce však na překvapení nedosáhla.

Talentovaná Bartůňková startovala v Istanbulu na divokou kartu. S Potapovovou ztratila jasně první set, ale ve druhém za stavu 1:5 odvrátila dva mečboly a získala tři gamy za sebou. Proti ruské kvalifikantce však na překvapení nedosáhla.

Macháč a Rosol se střetnou o semifinále

Českým tenistům se na domácím challengeru na antuce v Praze ve Stromovce daří. Ve čtvrtfinále turnaje TK Sparta Prague Open už jsou tři a ze souboje Tomáše Macháče s Lukášem Rosolem vzejde semifinalista. O překvapení se postaral Jonáš Forejtek hrající na divokou kartu, který vyřadil nejvýše nasazeného Daniela Altmaiera z Německa.

Jednadvacetiletý Forejtek zaskočil Altmaiera, 69. hráče světa, výhrou 6:1 a 6:4. "Před zápasem jsem se snažil nastavit tak, že jdu vyhrát. Snažil jsem se soustředit na sebe a svůj výkon a nakonec to vyšlo," řekl řekl pro Tenisový svět 292. hráč žebříčku ATP Forejtek po třetí výhře v kariéře nad hráčem světové stovky. Jeho dalším soupeřem bude Rakušan Sebastian Ofner.

Foto: ČTS/Pavel Lebeda

Tomáš Macháč v Davisově poháru

Macháč byl dva míče od vyřazení, v tie breaku druhé sadu ztrácel 4:5, ale třemi míči v řadě set získal a Francouze Evana Furnesse nakonec porazil 3:6, 7:6 a 6:4. "Je to víceméně první turnaj na antuce, takže to je všelijaké, ale šel jsem makat a to jsem splnil. Hodně jsem chodil do kurtu pro míče, ale soupeř hrál nepříjemně a jsem rád, že jsem to zvládl," řekl Macháč.

Macháč hraje poprvé turnaj pod novým koučem. Před měsícem skončil s Danielem Vackem a v rámci klubu na pražské Spartě nyní využívá služeb dalšího úspěšného bývalého hráče Ctislava Doseděla. "Oba měli vynikající kariéry a mám před nimi velký respekt," řekl Macháč a k Dosedělovi dodal: "Jsem rád, že můžu využít hráče, který byl šestadvacátý na světě a můžu vidět jiné věci, jiný styl. Jelikož to je přechodné období a stálého trenéra hledám, tak je to super."

Foto: © Česká sportovní / Pavel Lebeda

Lukáš Rosol během rozhodující dvouhry baráže Davis Cupu v Nizozemsku.

Proti Rosolovi, který udolal nasazenou dvojku Matse Morainga z Německa po hodině a tři čtvrtě 4:6, 6:3 a 6:4, bude Macháč favoritem. "Lukáše respektuju, zkušenosti má, takže budu hrát od prvního míčku a nebudu rozhodně nic podceňovat," řekl Macháč.

Do osmifinále postoupil obhájce Dalibor Svrčina po výhře 6:3, 6:4 nad Rumunem Nicholasem Davidem Ionelem. Jeho dalším soupeřem bude kvalifikant Oleksij Krutych z Ukrajiny.

Djokovič po boji odvrátil další brzké vyřazení

Světová jednička Novak Djokovič odvrátil doma na antuce v Bělehradu další brzké vyřazení na turnaji ATP Tour. Hvězdnému srbskému tenistovi se podařilo otočit duel 2. kola s krajanem Laslem Djerem a po vítězství 2:6, 7:6, 7:6 postoupil do čtvrtfinále.

Djokovič minulý týden na antuce v Monte Carlu nečekaně prohrál hned svůj první zápas s pozdějším finalistou Alejandrem Davidovichem. V Monaku se představil na ATP Tour poprvé od konce února, kdy prohrál ve čtvrtfinále v Dubaji s Jiřím Veselým. Následné velké turnaje v Indian Wells a Miami čtyřiatřicetiletý Srb vynechal kvůli chybějícímu očkování, které ho připravilo už o start na Australian Open.

Djereho udolal dvojnásobný šampion bělehradského turnaje Djokovič za tři hodiny a 24 minut. Ve čtvrtfinále bude jeho soupeřem v Novak Tennis Center další krajan Miomir Kecmanovič.

Turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 611 210 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (ČR) - Karolína Plíšková (6-ČR) 4:6, 6:4, 6:7 (5:7)
2. kolo:
Šwiateková (1-Pol.) - Lysová (Něm.) 6:1, 6:1
Kontaveitová (5-Est.) - Kerberová (Něm.) 3:6, 6:4, 6:4
Raducanuová (8-Brit.) - Sandersová (Austr.) 6:1, 6:2
Siegemundová (Něm.) - Zidanšeková (Slovin.) 6:3, 6:3.
Čyřhra - čtvrtfinále:
Krawczyková, Schuursová (2-USA/Niz.) - Vondroušová, Golubicová (ČR/Švýc.) 6:3, 6:2
Turnaj žen v Istanbulu (antuka, dotace 239 477 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Gračovová (Rus.) - Bouzková (ČR) 6:3, 7:5
Martičová (Chorv.) - Kalininová (4-Ukr.) 3:6, 7:5, 7:6 (7:5)
Tomljanovicová (6-Austr.) - Fourlisová (Austr.) 6:1, 6:3
Sorribesová (7-Šp.) - Wang Čchiang (Čína) 6:3, 6:2
Potapovová (Rus.) - Bartůňková (ČR) 6:1, 6:4
Curenková (Ukr.) - Schmiedlová (SR) 6:0, 6:2
Petersonová (Švéd.) - Mertensová (1-Belg.) 7:5, 4:1 skreč
Putincevová (Kaz.) - Linetteová (Pol.) 7:6 (8:6), 6:4.
2. kolo:
Cirsteaová (2-Rum.) - Rusová (Niz.) 3:6, 6:1, 7:5
Grabherová (Rak.) - Teichmannová (5-Švýc.) 6:4, 6:4
Bondárová (Maď.) - Parrizasová (Šp.) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - 1. kolo:
Bouzková, Sorribesová (3-ČR/Šp.) - Aksuová,Sönmezová (Tur.) 6:0, 6:3
Challenger Prague Open (antuka, dotace 45 730 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Svrčina (ČR) - Ionel (Rum.) 6:3, 6:4
2. kolo:
Rosol (ČR) - Moraing (2-Něm.) 4:6, 6:3, 6:4
Turnaj mužů v Barceloně (antuka, dotace 2 802 580 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Auger-Aliassime (3-Kan.) - Taberner (Šp.) 6:1, 3:6, 6:4
Alcaraz (5-Šp.) - Kwon Sun-u (Kor.) 6:1, 2:6, 6:2
Carreňo (8-Šp.) - Zapata (Šp.) 6:3, 6:3
Munar (Šp.) - Basilašvili (9-Gruz.) 6:1, 6:4
De Minaur (10-Austr.) - Humbert (Fr.) 6:3, 4:6, 6:3
Tiafoe (13-USA) - Dellien (Bol.) 7:6 (7:3), 6:1
Fucsovics (Maď.) - Delbonis (15-Arg.) 6:2, 6:1
Ruusuvuori (Fin.) - Bublik (16-Kaz.) 6:3, 6:1
Harris (JAR) - Ramos (17-Šp.) 6:3, 6:4.
Turnaj mužů v Bělehradu (antuka, dotace 597 900 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Djere (Srb.) 2:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4)
Chačanov (3-Rus.) - Safiullin (Rus.) bez boje
Kecmanovič (7-Srb.) - Millman (Austr.) 6:4, 7:6 (7:5)
Monteiro (Braz.) - Krajinovič (8-Srb.) 6:4, 6:1.

Reklama

Související témata: