Hlavní obsah

Rozhodnuto?! Wimbledon má zřejmě jasno o (ne)účasti ruských tenistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí grandslam letošní sezony odstartuje až 27. června, ale zdá se, že o účasti ruských a běloruských tenistů je již rozhodnuto. Podle posledních informací se All England Club stane první tenisovou organizací, která Rusy ze své soutěže vyloučí. O účasti Bělorusů se ještě bude jednat. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na Sportico.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Tenista Daniil Medveděv padl, bývalá jednička žebříčku zdraví fanoušky v Miami.

Článek

Většina sportovních organizací po invazi na Ukrajinu vyloučila ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží. Mezinárodní tenisová federace (ITF) tak učinila pouze v případě týmových soutěží Davis Cupu a Billie Jean King Cupu, ale jednotlivým tenistům hrát umožnila pod neutrální vlajkou a hráči toto rozhodnutí respektovali.

Bývalá světová jednička Rus Daniil Medveděv si například ruskou vlaječku odstranil i ze svých profilů na sociálních sítích. Andrej Rubljov po svém vítězství na turnaji v Dubaji napsal na kameru vzkaz „No war please." Anastasia Pavljučenkovová válku otevřeně odsoudila a vyzvala k jejímu zastavení.

Už minulý měsíc se začalo spekulovat o tom, že Wimbledon se stane prvním turnajem, který účast Rusů a Bělorusů zakáže, pokud hráči otevřeně neodsoudí válku na Ukrajině a nedokážou, že nemají žádné vazby na ruskou vládu. Agentura Reuters s odvoláním na web Sportico uvádí, že tento požadavek je již pasé a účast bude zakázána všem Rusům bez rozdílu. Zatím není jasné, zda se zákaz bude týkat i běloruských sportovců.

Zákaz by se dotkl světové dvojky Medveděva, osmičky Rubljova, Karena Chačanova (26.) či Aslana Karaceva (30.) V ženské části turnaje by se nepředstavily například Anastasia Pavljučenkovová (15.), Darina Kasatkinová (26.) a světová čtyřka Aryna Sabalenková.

Turnaj začíná 27. června, přihlášky se uzavírají šest týdnů před startem, tedy 16. května, do té doby se toho ještě může hodně změnit, ale už 26. dubna proběhne tradiční tisková konference, kde by podle novináře Bena Rotenberga mělo padnout oficiální rozhodnutí.

Reklama

Související témata: