Hlavní obsah

Kvitová - Bertensová 7:6, 3:6, 6:1Bravo! Kvitová i Vondroušová si zahrají o titul

Istanbul/Stuttgart/Praha
Aktualizováno

Vítězné tažení českých tenistek pokračuje! Petra Kvitová zdolala v semifinále turnaje ve Stuttgartu nebezpečnou Kiki Bertensovou z Nizozemska 7:6, 3:6, 6:1 a ve finále změří síly s Estonkou Anett Kontaveitovou. I Markéta Vondroušová si v neděli zahraje o titul. V ryze českém semifinále přehrála 19letá hráčka v Istanbulu zkušenější Barboru Strýcovou hladce 6:2, 6:1 a ve finále narazí na šestou nasazenou Chorvatku Petru Martičovou, které vzdala Margarita Gasparjanová z Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále ve Stuttgartu: Kvitová - BertensováVideo: sntv

 
Článek

Vondroušová v obou sadách prolomila své deblové partnerce z istanbulského turnaje podání třikrát v každé sadě, zatímco sama na servisu neuspěla jen jednou. Vedení se pozdější vítězka ujala brejkem hned v prvním gamu a Strýcová ve zbytku zápasu marně hledala cestu, jak vývoj zvrátit. Zatímco sama zahrála jen osm vítězných míčů a nasbírala 31 nevynucených chyb, Vondroušová ji zasypala 20 vítěznými míči. Postup vybojovala po necelé hodině a půl poté, co proměnila čtvrtý mečbol.

„Jsem ráda, že to mám za sebou a úspěšně. Bára je pro mě těžká soupeřka. Hrajeme spolu debla, rozumíme si a tak si naše zápasy moc neužívám. Dneska výsledek úplně neodráží, co se na kurtu dělo. Skoro všechny gamy byly přes shodu. Byl to fakt boj," oddechla si po zápase se s krajankou Vondroušová.

Spokojenost byla znát opět znát i na trenérovi Hernychovi. „Maky dnes podala super výkon ve všech směrech. Hodně nepříjemný zápas. Ale perfektně zvládnutý."

Vondroušová letos vybojovala finálovou účast podruhé, v únoru v Budapešti ale titul nezískala. Formu pak potvrdila dvěma čtvrtfinále na následujících turnajích v Indian Wells a v Miami. Na antuce se úspěšně rozehrála o víkendu ve Fed Cupu, v němž vyhrála obě své dvouhry v baráži proti Kanadě.

Vyzraje poprvé na Chorvatku?

S Martičovou se utká počtvrté. Všechny tři předchozí duely vyhrála osmadvacetiletá Chorvatka, a přestože byly zápasy pokaždé vyrovnané, Vondroušová v nich nezískala ani set. Naposledy s Martičovou prohrála v lednu na Australian Open.

První a zatím jedinou trofej získala Vondroušová před dvěma lety na turnaji v Bielu. Postupem do třetího finále v kariéře si vylepší žebříčkové maximum, kterým bylo dosud 43. místo, a poprvé pronikne do první čtyřicítky.

Strýcová s Vondroušovou spolu měly hrát v Istanbulu i čtyřhru, z níž ale nakonec odstoupily.

Ze dvouhry ve Stuttgartu odstoupila před semifinálovým duelem světová jednička Naomi Ósakaová. Japonská tenistka pustila bez boje do finále Estonku Anett Kontaveitovou kvůli problémům s břišním svalem.

Kvitová bude hrát o 27. titul

Petra Kvitová porazila na turnaji ve Stuttgartu Nizozemku Kiki Bertensovou 7:6, 3:6, 6:1 a postoupila do finále. O druhý letošní a celkově 27. titul se v neděli utká s Estonkou Anett Kontaveitovou, které skrečovala druhé semifinále světová jednička Japonka Naomi Ósakaová. Bez ohledu na výsledek se Kvitová posune v žebříčku na druhé místo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nizozemská tenistka Kiki Bertensová.

Třetí nasazená Kvitová hned v úvodu zápasu získala brejk, ale vzápětí o něj přišla. První set tak musel rozhodnout tie-break, který Češka vyhrála 7:3. Do druhé sady vstoupila lépe turnajová šestka Bertensová, jež zpřesnila hru a vyrovnala.

V rozhodujícím setu se Kvitová ujala vedení 2:0 a ve třetí hře se díky pěti úspěšným míčům v řadě dostala ze stavu 0:40. Následně třetí hráčka světového žebříčku znovu vzala soupeřce podání a po dvou hodinách zápas ukončila čistou hrou.

"S Kiki vždycky hrajeme na tři sety, takže jsem ani dnes nečekala nic lehkého. Jsem ráda, že jsem dokázala vydržet ve výměnách a dobře returnovat. Bylo důležité, že jsem se ve třetím setu po brejku dostala při svém podání ze stavu 0:40, to bylo rozhodující," řekla v rozhovoru na kurtu Kvitová.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Petra Kvitová na turnaji ve Stuttgartu.

Na antuce ve Stuttgartu si finále zahraje poprvé, v letech 2012 i 2016 podlehla v semifinále pozdějším šampionkám Marii Šarapovové a Angelique Kerberové. Letos je ve finále už počtvrté, po lednovém titulu ze Sydney jí chyběl poslední krok na Australian Open a v Dubaji. Finálovou bilanci na okruhu má 26:9.

S Kontaveitovou se dvojnásobná vítězka Wimbledonu utkala pětkrát a třikrát vyhrála. Naposledy se na začátku letošního roku v Brisbane radovala třiadvacetiletá Estonka, jež má na kontě jediný titul.

"Ve finále nenarazíte na lehkou soupeřku. S Anett jsme trénovaly před turnajem a bude to zajímavý zápas. Určitě se těším," prohlásila Kvitová

Přijede Šafářová do Prahy s trofejí?

Lucie Šafářová si ve Stuttgartu v závěru kariéry zahraje o deblový titul, postup vybojovala s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou. Společně mohou na okruhu WTA triumfovat potřetí. Dvaatřicetiletá česká tenistka tak může přijet na domácí turnaj do Prahy s 16. trofejí ze čtyřhry.

Největší úspěchy sbírala Šafářová po boku americké kamarádky Bethanie Mattekové-Sandsové, ta je však zraněná, a na domácím J&T Banka Prague Open ve Stromovce se tak představí fanouškům s krajankou Barborou Štefkovou.

Generálka na pražské loučení Šafářové po boku Pavljučenkovové vychází zatím dokonale. Do finále se dostaly na stuttgartské antuce po výhře 6:4, 7:5 nad rusko-kazašskou dvojicí Anna Blikovová, Oksana Kalašnikovová.

Nadal 12. titul z Barcelony nezíská

Rafael Nadal na turnaji v Barceloně podlehl v semifinále Rakušanovi Dominicu Thiemovi dvakrát 4:6 a rekordní sbírku 11 titulů z tamní antuky nerozšíří. V Barceloně Nadal prohrál po 18 vítězných zápasech v řadě, naposledy před čtyřmi lety nestačil ve třetím kole na Itala Fabia Fogniniho.

Agresivně hrající Thiem dokázal v obou setech jednou prolomit Nadalův servis, zatímco sám nabídl turnajové jedničce brejk až v závěrečném gamu. Ze stavu 0:40 se ale dokázal dostat a po více než dvou hodinách proměnil první mečbol.

Třetí nasazený Thiem porazil Nadala na antuce už počtvrté, což kromě něj dokázal už jen Novak Djokovič. Vzájemnou zápasovou bilanci upravil na 4:8.

Ve finále se Thiem utká s Rusem Daniilem Medveděvem, který zdolal vítěze turnaje z let 2014 a 2015 Japonce Keie Nišikoriho. Pro Rakušana to bude druhé barcelonské finále, předloni nestačil na Nadala.

ISTANBUL (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semfinále:
Vondroušová (ČR) - Strýcová (ČR) 6:2, 6:1
Martičová (6-Chorv.) - Gasparjanová (Rus.) 6:1, skreč.
Čtyřhra - semifinále:
Babosová, Mladenovicová (1-Maď./Fr.) - Voráčová, Listerová (ČR/Švéd.) 6:2, 6:2.
STUTTGART (antuka, dotace 886 077 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (3-ČR) - Bertensová (6-Niz.) 7:6 (7:3), 3:6, 6:1
Kontaveitová (8-Est.) - Ósakaová (1-Jap.) bez boje.
Čtyřhra - semifinále:
Šafářová, Pavljučenkovová (ČR/Rus.) - Blinkovová, Kalašnikovová (Rus./Gruz.) 6:4, 7:5.
BARCELONA (antuka, dotace 2 746 455):
Dvouhra - semifinále:
Thiem (3-Rak.) - Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:4
Medveděv (7-Rus.) - Nišikori (4-Jap.) 6:4, 3:6, 7:5.
BUDAPEŠŤ (antuka, dotace 586 140 eur):
Dvouhra - semifinále:
Krajinovič (Srb.) - Herbert (Fr.) 6:2, 6:2
Berrettini (It.) - Djere (5-Srb.) 6:4, 6:2.

Reklama