Hlavní obsah

Bývalá tenisová hvězda terčem nechutných urážek. Velrybo, zase budeš páchat sebevraždu? píšou jí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve své době byla katem světových jedniček. V pouhých 16 letech například na Wimbledonu porazila Martinu Hingisovou. Celý život však bojovala s problémy. Deprese, násilí ze strany otce, sebevražedné myšlenky... Nyní je bývalá australská tenistka Jelena Dokičová pod palbou nechutných urážek týkajících se její váhy. Rozhodla se je neignorovat, ale naopak je zveřejnit a pomoci podobně zneužívaným ženám.

Foto: @WTA, Twitter

Jelena Dokičová na snímku z roku 2009 slaví postup do čtvrtfinále Australian Open.

Článek

Devětatřicetiletá bývalá tenistka nemá jednoduchý život. Vyrůstala v chudobě, její pedantský otec ji nesčetněkrát vystavoval psychickému i fyzickému teroru, což sama před několika lety přiznala, minulý rok dokonce pomýšlela po rozchodu na sebevraždu.

Dokičová se však nevzdává a se svými trápeními bojuje. Působí jako tenisová komentátorka na kanálu Channel Nine a většina fanoušků ji miluje. Najdou se však i tací, kteří mají potřebu se do bývalé světové čtyřky neustále navážet.

„Opravdu si nemyslím, že je fér, že mi velryba jako Jelena Dokičová bere radost ze sledování tenisu a mění ji v blbost," napsal například jeden z internetových trollů. „Jediné, co dělá, je, že říká, jak je dobrá. Přitom se vsadím, že uběhnout 100 metrů by jí trvalo 10 minut. Prosím, zbavte se jí. Už jen pohled na ni mě nutí to vypnout," pokračoval.

Čtvrtfinalistka Australian Open z roku 2009, která pět let poté kvůli poruše funkce štítné žlázy ukončila profesionální kariéru, se rozhodla se svými fanoušky na Instagramu několik nechutných útoků na její osobu sdílet a vzkázat ženám, které jsou také vystaveny podobným urážkám, že v tom nejsou samy.

„Nejčastější komentář je 'Co se jí stalo, že je tak velká?' Řeknu vám, co se stalo, hledám cestu, přežívám a bojuju," uvedla Dokičová s tím, že na hmotnosti by záležet nemělo. „Záleží na laskavosti a tom, zda jste dobrým člověkem, což ti z vás, kteří se takto chovají, zjevně nejsou," napsala.

„Váha se změní, ale zlí lidé zůstanou zlí. Jsem tady, bojuji za všechny, kteří jsou zneužíváni," uvedla vítězka deseti singlových titulů v kariéře. Minulý týden bývalá tenistka sdílela jiný odporný komentář, který narážel na to, že v minulosti chtěla spáchat sebevraždu. „Teď, když začíná Australian Open, pokusí se Jelena Dokičová o sebevraždu jako každý rok," napsal jí někdo v srbštině se smějícím se emoji.

Dokičová tento příspěvek okomentovala jako „nové dno" a přiznala, že ji rozplakal. Připomněla kolik lidí ročně sebevraždu spáchá a že nechápe, jak někdo se může takové věci smát. „Posílám tolik lásky všem dobrým lidem tam venku a hlavně všem těm, kteří bojují," dodala na závěr.

Reklama

Související témata: