Hlavní obsah

České tenisové komety roku 2022. Jaký vzestup zaznamenaly nástupkyně Kvitové a spol.?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový pohled nikdy neomrzí. Mezi nejlepšími pěti tenistkami světa hráček do osmnácti let se nachází hned trio českých slečen. První Linda Fruhvirtová, druhá její sestra Brenda a pátá Sára Bejlek. Dominanci nástupkyň Kvitové a spol. ještě potvrzuje na osmém místě Nikola Bartůňková a jedenáctá Lucie Havlíčková. Jak si vedly největší české naděje v pomalu končícím roce 2022 a kdo má největší ambice zaútočit i na světovou elitu?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Linda Fruhvirtová.

Článek

Věk nejde zastavit. Úřadující české jedničce Petře Kvitové je 32 let, dvojnásobné grandslamové finalistce Karolíně Plíškové o dva roky méně. Jejich kariéry budou pomalu směřovat do finiše. Český ženský tenis se však o budoucnost obávat nemusí. Vrchol kariér před sebou můžou mít Barbora Krejčíková, Marie Bouzková, Kateřina Siniaková, a pokud je nebudou trápit zdravotní problémy, tak i Markéta Vondroušová či Karolína Muchová.

Český tenis však může směle hledět i do vzdálenější budoucnosti, do popředí se tlačí další mimořádné talenty. A rok 2022 to jen potvrdil. Do našeho výběru jsme zařadili pět největších českých hvězdiček, které oslavily maximálně osmnácté narozeniny.

Linda Fruhvirtová

Věk: 17 let
Na žebříčku v lednu 2022: 277.
Současné postavení: 77.
Posun o: 200 míst

Sestry Fruhvirtovy. Jména, která se v tenisové světové komunitě skloňují čím dál tím častěji. Není divu. Už hluboko v první stovce, konkrétně na 77. místě, se drží sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová. Rodačka z Prahy zahajovala rok jako 277. tenistka světa, zazářila především na megapodniku v Miami, kde došla až do osmifinále. Gratulovat k výhře jí musely takové hvězdy jako Elise Mertensová či Victoria Azarenková.

Svůj první titul na okruhu WTA si připsala v září, kdy marně hledala přemožitelku v indickém Chennaí. "Jsem dost v šoku a hledám ta správná slova. Je to neuvěřitelné. Byla tu skvělá atmosféra a je to něco, co si budu navždy pamatovat," říkala nejmladší tenistka v elitní stovce po svém prvním triumfu.

Linda Nosková

Věk: 18 let
Na žebříčku v lednu 2022: 222.
Současné postavení: 102.
Posun o: 120 míst

Byla už na 87. místě, v současné době patří Lindě Noskové 102. příčka světa. Svěřenkyně zkušeného Tomáše Krupy, který vedl třeba českou legendu Tomáše Berdycha, se pomalu adaptuje mezi nejlepšími. Vítězka juniorského French Open z minulého roku si letos premiérově vyzkoušela grandslamy na Roland Garros i US Open.

Pozornost na sebe strhla právě na letošním US Open, kde spolu s Lucií Hradeckou vyřadily v největším tenisovém chrámu světa Arthura Ashe slavné sestry Williamsovy. "Ano, mám nějaké tituly, které mě do stovky posunuly a uhrála jsem něco na WTA turnajích. Ale chci patřit do té stovky, ne být na její hraně, prohlásila před časem sebevědomě rodačka ze Vsetína.

Brenda Fruhvirtová

Věk: 15 let
Na žebříčku v lednu 2022: 1078.
Současné postavení: 130.
Posun o: 948 míst

Je jí patnáct let, do elitní stovky jí zbývá pouhých třicet míst. To je vizitka dalšího a dost možná největšího českého talentu Brendy Fruhvirtové. Zatímco její o dva roky starší sestra Linda spoléhá na razanci a agresivitu, Brenda sází na šikovnou ruku a chytrost. Tou mimo jiné vyhrála letos 27 zápasů v řadě, ve kterých se schovává pět turnajových triumfů na okruhu ITF.

"Linda a Brenda Fruhvirtovy mi připomínají sestry Williamsovy. Linda má na to být světovou jedničkou. A Brenda také. Začal jsem s nimi pracovat, když jim bylo deset a osm let. Spousta tenistů chce být nejlepší na světě, ale jen u některých vidíte takové přesvědčení a zápal, určitě to můžou dokázat," říká o českých nadějích legendární kouč a bývalý trenér Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou.

Foto: ITF

Brenda Fruhvirtová s trofejí pro vítězku turnaje v Mogyoródu.

Sára Bejlek

Věk: 16 let
Na žebříčku v lednu 2022: 379.
Současné postavení: 180.
Posun o: 199 míst

Zůstává trošku v pozadí sester Fruhvirtových či Lindy Noskové. Přesto patří stále ještě šestnáctiletá Sára Bejlek k tenistkám s obrovským výkonnostním skokem. Sezonu začínala jako 379. hráčka světa, dnes jí patří 180. místo.

V žebříčku hráček do 18 let je pátou nejlepší tenistkou světa, po Brendě Fruhvirtové pak druhou nejmladší. Jediné, co rodačku z Hrušovan nad Jevišovkou limituje, je jen 157 centimetrů vysoká postava. I přes to si letos premiérově po skvěle zvládnuté kvalifikaci zahrála hlavní soutěž grandslamu na US Open.

Barbora Palicová

Věk: 18 let
Na žebříčku v lednu 2022: 479.
Současné postavení: 207.
Posun o: 272 míst

Nenápadně, ale o to přesvědčivěji se hrne žebříčkem pro širší veřejnost ještě ne tolik známá Barbora Palicová. Osmnáctiletá slečna vstoupila do sezony jako hráčka z konce páté stovky, dnes ji dělí sedm příček od 200. místa. V letošním roce byl jejím vrcholem triumf na domácím turnaji IFT v Přerově.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Barbora Palicová

Reklama

Související témata: