Hlavní obsah

Česko - Německo 2:0Čeští tenisté vedou v United Cupu nad Německem, Lehečka porazil bývalou světovou dvojku

Čeští tenisté vedou při druhém vystoupení na premiérovém United Cupu nad Německem 2:0. Tým kapitána Jiřího Vaňka dostal do vedení Jiří Lehečka, který nečekaně porazil bývalou světovou dvojku Alexandera Zvereva 6:4, 6:2. Marie Bouzková poté přehrála Jule Niemeierovou 6:2, 7:5. Reprezentanty dělí od prvního triumfu ve skupině C jediná výhra. Program pokračuje v noci na neděli dvěma dvouhrami a smíšenou čtyřhrou.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Český tenista Jiří Lehečka v akci během United Cupu.

Článek

Češi se snažili proti Němcům zapomenout na úvodní porážku s favorizovaným výběrem USA 1:4 a udržet teoretickou šanci na postup. Do další fáze projdou z tříčlenné skupiny jen vítězové.

Jednadvacetiletý Lehečka si připsal druhé vítězství nad hráčem z top 20 v kariéře. Světovou dvanáctku Zvereva, který se vrací po vážném zranění kotníku, porazil za hodinu a 33 minut. Mladoboleslavský rodák Lehečka nepřišel v prvním setu ani jednou o servis a naopak v koncovce za stavu 5:4 olympijského vítěze z Tokia "brejknul".

Na začátku druhého setu odvrátil Lehečka čtyři brejkboly a od stavu 2:1 prolomil zbývající tři servisy soupeře. Proti dvojnásobnému vítězi Turnaje mistrů si pomohl také pěti esy.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Česká tenistka Marie Bouzková a její vítězná radost během United Cupu.

"Věděl jsem, že nějakou dobu nehrál, ale u hráče jako je on, to nemusí nic znamenat. V klíčových chvílích jsem těžil ze všech zkušeností, které jsem získal minulou sezonu," citovala Lehečku agentura AP.

Na Lehečkovo vítězství navázala Bouzková, jež za necelé dvě hodiny přehrála 65. hráčku světa Niemeierovou. Čtvrtfinalistka posledního Wimbledonu nečelila dlouho jedinému brejkbolu, o servis přišla až za stavu 6:2 a 5:4. Také druhý set ale dotáhla úspěšně do konce a utkání uzavřela proměněným třetím mečbolem.

Český triumf může završit v noci na neděli Petra Kvitová, která bude čelit 177. hráčce světa Lauře Siegemundové. Náhradníka za zraněného Tomáše Macháče Dalibora Svrčinu čeká Oscar Otte. Program uzavře smíšená čtyřhra.

United Cup nahradil dosavadní ATP Cup a formátem duelů smíšených týmů navázal na Hopmanův pohár. Vedle Sydney se turnaj koná na tvrdém povrchu také v Brisbane a v Perthu. Celkové odměny činí 15 milionů dolarů, na turnaji se budou přidělovat i body podle kategorií ATP 500 a WTA 500.

Tenisový United Cup - soutěž smíšených družstev (dotace 15 milionů dolarů):
Skupina C:
Česko - Německo 2:0
Lehečka - Zverev 6:4, 6:2
Bouzková - Niemeierová 6:2, 7:5.
Skupina A:
Bulharsko - Belgie 1:1
Goffin - Dimitrov 4:6, 5:7
Van Uytvancková - Šinikovová 6:1, 3:6, 6:3
Skupina B:
Polsko - Kazachstán 1:1
Šwiateková - Putincevová 6:1, 6:3
Michalski - Skatov 6:7 (7:9), 2:6.
Skupina D:
Velká Británie - Španělsko 2:0
Norrie - Nadal 3:6, 6:3, 6:4
Swanová - Párrizasová 3:6, 6:1, 6:2
Skupina E:
Brazílie - Norsko 2:0
Meligeni Alves - Durasovic 6:3, 6:3
Haddadová Maiaová - Helgová 6:4, 6:2
Skupina F:
Chorvatsko - Argentina 2:0
Vekičová - Carleová 6:0, 6:4
Čorič - F. Cerúndolo 7:5, 6:4

Reklama