Hlavní obsah

Čína ho miluje, Izraelci obdivují. Macháč získal díky deblu respekt i u partnerky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně unavený, přesto spokojený. Aby ne, když Tomáš Macháč uhrál v Melbourne své dosud životní grandslamové výsledky. Třiadvacetiletý tenista si na Australian Open zahrál třetí kolo dvouhry a po boku Číňana Čang Č'-čena i semifinále deblu. S touto vizitkou se o víkendu představí na daviscupové kvalifikaci ve Vendryni.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz).

Český tenista Tomáš Macháč během přípravy na zápas Izraelem

Článek

Už po prvním tréninku v areálu zápasu Macháče zastavovali soupeři z Izraele a gratulovali k australským výsledkům i výkonům. „Udělal jsem tam svoje maximum po singlové i deblové stránce, což jsem nečekal. Poprvé jsem se zapsal na grandslamový debl, ani na turnajích ATP ho nehraju. Ale měl jsem dobrého parťáka a vyšlo to nad očekávání,“ líčil Macháč.

Však už ho také daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil vidí jako hlavního kandidáta na post vedle specialisty Adama Pavláska do nedělní čtyřhry. „Ale těch variant je víc, máme velice silný tým,“ těší českou dvojku v žebříčku ATP.

Měsíc v Austrálii Macháče posunul na 66. místo na světě v singlu a dělenou třetí pozici mezi páry pro Turnaj mistrů. „Byl jsem tam 30 dnů a posledních dvacet jsem neměl ani den volna, ale vyhrávali jsme, zase jsem se nepředřel.“

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz).

Tomáš Macháč během přípravy na zápas Izraelem

Nezvyklá kooperace s čínským spoluhráčem má kořeny na předloňském turnaji v polském Grodzisku, kde Macháč Čanga porazil ve finále, ale už před ním se společně rozehrávali a asijský tenista pak přišel s nápadem, zda by to nezkusili společně i ve čtyřhře.

V Melbourne takto sestavený pár přehrál i výjimečnou deblovou kvalitu, jako jsou Ram a Salisbury. Ve čtvrtfinále si česko-čínské duo vyšláplo také na Pavláska s Uruguaycem Beharem. V Asii se Macháč takřka přes noc stal celebritou.

„Chlapík, co měl pod palcem tamní média, mi říkal, že mě Čína miluje,“ usmíval se český hráč, který by chtěl v deblu prorazit víc. „Jsem teď přihlášený na další týden do Marseille, je potřeba to ale skloubit,“ říkal Macháč, kterému žebříčkový skok umožní účastnit se velkých turnajů bez nutnosti hrát kvalifikace. Indian Wells, Miami, … „Hlavně, aby mi vydrželo zdraví a zlepšoval jsem se.“

Deblový průlom dodal každopádně Macháčovi plus body i u jeho partnerky Kateřiny Siniakové, jedné z nejlepších hráček čtyřhry na světě, která v Melbourne s Australankou Storm Hunterovou také došla do semifinále.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz).

Tomáš Macháč během přípravy na daviscupový duel s Izraelem

„Už mám u ní takový lehký respekt,“ usmál se Macháč. „Snažíme se vydržet na grandslamech ve hře co nejdéle, abychom mohli být spolu. Jsem rád, že jsem překvapil.“

Se Siniakovou žádali o volnou kartu i pro mix, ale zatím neúspěšně. Vzhledem k aktuálním úspěchům by však pro grandslamové pořadatele měl být start smíšeného českého páru určitě atraktivní.

Mezitím bude chtít Macháč předvést svou australskou fazonu i na Davis Cupu, kde jsou Češi proti Izraeli velkými favority. „Únavu po příletu cítím, jsem docela jetej. Potřebuju přežít dva dny a pak už to bude fajn.“

Postoupí čeští tenisté v Davis Cupu přes Izrael?
Ano
96,9 %
Ne
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2853 čtenářů.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  Lehečka - Monteiro dnes 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová