Hlavní obsah

Kvalifikace Davis Cupu 2024 na domácí půdě. Češi si hladce poradili s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už na začátku února vypukla nová sezona nejslavnější týmové soutěže v tenisu, ve které Češi obhajují postup mezi nejlepších osm z loňského roku. Česká reprezentace se v termínu 3. - 4. února utkala v kvalifikačním utkání s Izraelem, který nakonec porazila hladce 4:0 na zápasy. Kompletní informační servis sledujte na Sport.cz.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radost českého daviscupového týmu z postupu

Článek

Česká reprezentace vstupovala do utkání na domácí půdě ve sportovním areálu Vitality Slezsko ve Vendryni v pozici jasného favorita. Jak Jakub Menšík, tak Jiří Lehečka měli ve svých úvodních zápasech značnou žebříčkovou převahu a tu také potvrdili. Oba zvítězili shodně 6:1 a 7:6.

Rozhodnout tak Češi mohli už ve čtyřhře a to se jim nakonec velmi rychle povedlo. Izraelci za stavu 1:4 v prvním setu utkání vzdali a v českém týmu mohla propuknout postupová radost. V posledním utkání ještě zvítězil Vít Kopřiva nad Orelem Kimhim a završil tak bezchybný víkend českých tenistů.

Program zápasů kvalifikace Davis Cupu 2024: Česko - Izrael

ČasZápas
3. února, 15:00Jakub Menšík - Yshai Oliel 6:1, 7:6
3. února, 16:30Jiří Lehečka - Daniel Cukierman 6:1, 7:6
4. února, 13:00T. Macháč/A. Pavlásek - E. Lešem/D. Cukierman 4:1 (skreč)
4. února, 14:30Vít Kopřiva - Orel Kimhi 3:6, 6:3, 11:9

Nominace českého týmu

Oproti minulé sezoně, ve které český tým nevyužíval možnost nominování pěti hráčů, udělal Jaroslav Navrátil pro kvalifikační utkání s Izraelem změnu a osvědčenou nominaci doplnil o Víta Kopřivu. Momentální česká singlová trojka si už v minulosti v nejslavnější týmové soutěži zahrála, před dvěma lety v kvalifikaci s Argentinou.

Jinak se na složení týmu nic nemění, český kapitán bude spoléhat hlavně na Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče, velký potenciál však prokazuje také mladičký Jakub Menšík a roli deblového specialisty bude plnit Adam Pavlásek.

Hráči českého týmu
Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Vít Kopřiva, Jakub Menšík, Adam Pavlásek
Kapitán
Jaroslav Navrátil

Systém a rozlosování kvalifikace Davis Cupu 2024

Únorová kvalifikační klání 112. ročníku nejslavnější týmové tenisové soutěže rozhodnou o 12 postupujících do hlavní skupinové fáze, která se odehraje od 10. do 15. září 2024. Ti doplní čtyři týmy, které už mají svou účast jistou. Jedná se o vítěze loňského ročníku Itálii a obhájce stříbra Austrálii. Divokou kartu pak obdržely týmy Španělska a Velké Británie.

Na základě postavení na žebříčku bylo 24 zemí rozděleno na nasazené a nenasazené a vzápětí byly vylosovány dvojice. Česká republika jakožto 10. tým ve světovém pořadí patřil mezi nasazené a los mu tak přisoudil nenasazený Izrael, který se nachází na 31. místě žebříčku.

Dvojice pro kvalifikaci Davis Cupu 2024
Kanada (2) - Jižní Korea (18)
Srbsko (5) - Slovensko (23)
Chorvatsko (6) - Belgie (17)
Německo (8) - Maďarsko (22)
Nizozemsko (9) - Švýcarsko (21)
Česko (10) - Izrael (31)
USA (11) - Ukrajina (35)
Finsko (12) - Portugalsko (26)
Francie (13) - Tchaj-pej (32)
Kazachstán (14) - Argentina (19)
Švédsko (15) - Brazílie (25)
Chile (16) - Peru (34)
Čísla v závorce uvádějí postavení dané země na světovém žebříčku.

Kde sledovat kvalifikaci Davis Cupu 2024?

Přímé přenosy budou pro tenisové fanoušky připraveny na sportovním kanálu České televize ČT Sport. Stejně tak bude možné na ČT Sport všechny zápasy zhlédnout zpětně ze záznamu.

Reklama