Hlavní obsah

Berdycha Davis Cup rozčílil: Smutné. Radil jsem jim a oni udělali tohle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Davis Cupu zažil své největší úspěchy, se současným formátem soutěže však nechce mít český tenista Tomáš Berdych nic moc společného. Sám se podle svých slov snažil podílet na nové podobě dříve velmi prestižního turnaje, nicméně jeho nápady prý přišly vniveč. Davisův pohár skončil ve své klasické podobě v roce 2018, kdy do něj kapitálově vstoupila společnost Kosmos patřící fotbalistovi Barcelony Gerardu Piquéovi, která slíbila do soutěže nainvestovat tři miliardy dolarů.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ruští tenisté oslavují triumf v Davisově poháru. Formát soutěže je ale stále pod palbou kritiky.

Článek

Po prvním ročníku, který se odehrál výhradně v Madridu se nyní o pořadatelství turnaje podělila hned tři města Innsburck, Madrid a Turín, což přineslo jisté oživení. Podle mnohých je ale do ideálu daleko. Navíc turnaj by se měl zase přesunout, tentokrát do Abú Zabí.

„Strávil jsem s ITF tolik času na toto téma. Dávali mi hodně otázek. Bla, bla, bla. A oni pak změní formát tímhle způsobem. Neslyšel jsem moc hráčů, kterým by se tohle líbilo," kroutil hlavou Tomáš Berdych na exhibičním turnaji Royal Albert Hall's Champions Tennis v Londýně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Davis Cup (@daviscup)

Sám Davis Cup vyhrál v letech 2012 a 2013 a ve světové top 10 figuroval osm sezon za sebou, takže určitě měl k tématu co říct.

„Je smutné, že jsme jim (ITF) dali tolik našeho času a názorů a oni nakonec vymysleli tohle," posteskl si rodák z Valašského Meziříčí.

„Kdyby se Davis Cup hrál jednou za dva roky, každý by po tom šílel. Vítězové by byli opravdovými světovými šampiony, protože by šlo skutečně o něco výjimečného. Kdyby se finále hrálo v září (oproti prosinci), myslím, že by se účastnilo mnohem více špičkových hráčů. Pak by to bylo opravdu speciální," radil Berdych.

V komentáři pro Sport.cz ještě ostřeji odsoudil současnou podobu soutěže jeden z nejlepších českých hráčů všech dob Jan Kodeš. „Systém je podle mě katastrofální. Ztratilo to na popularitě, všechno se zkracuje, mluví do toho televize," kritizoval.

Kodešův někdejší parťák ze čtyřhry a dlouholetý reprezentant Jan Kukal má ale trochu jiný názor. „Organizátoři se poučili, když finálový turnaj rozdělili do tří měst. Na tento formát se hodně lidí dívalo s nedůvěrou, ale myslím si, že bude fungovat," hodnotil pozitivně současnou podobu Kukal.

Líbí se vám současná podoba Davisova poháru?
Ano, je mnohem lepší než původní verze.
1,3 %
Spíše ano, i když by se měla ještě upravit.
0,7 %
Spíše ne, i když některé změny se povedly.
1,5 %
Ne, je to úplný paskvil.
96,5 %
Celkem hlasovalo 7726 čtenářů.

Reklama