Hlavní obsah

České kritice navzdory. ITF s návratem ke starému formátu Davis Cupu nepočítá

Mezinárodní tenisová federace (ITF) navzdory ukončení partnerství s investiční skupinou Kosmos nebude měnit formát Davis Cupu zpět na systém se zápasy na půdě jednoho ze soupeřů. Agentuře Reuters to řekl šéf ITF David Haggerty.

Foto: ČTS - Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Český tenista Jiří Lehečka a jeho radost během utkání Davis Cupu

Článek

Mezinárodní federace za finanční podpory firmy Kosmos, jejíž tváří je bývalý španělský fotbalista Gerard Piqué, změnila formát prestižní týmové soutěže od roku 2019. Místo vyřazovacích zápasů na hřišti jednoho z týmů se nově o vítězi Davisova poháru rozhoduje na finálovém turnaji za účasti více mužstev.

Před měsícem nicméně ITF oznámila, že se společností Kosmos, jež měla během 25 let vložit do soutěže tři miliardy dolarů (65 miliard korun), partnerství ukončila. Šéf českého a evropského tenisu Ivo Kaderka, který patří k hlavním odpůrcům nového formátu, následně uvedl, že se pokusí Davis Cupu vrátit jeho dřívější systém. K tomu ale podle všeho nedojde.

"Jsme rádi za formát, který máme. Líbí se nám. Snažíme se, aby tam hráli ti nejlepší tenisté, abychom měli fanoušky na stadionu a aby nás sledovali lidé po celém světě. Minulý rok nás vysílali ve 200 zemích a teritoriích," uvedl Haggerty.

Loni se skupinová fáze finálového turnaje hrála v září ve čtyřech městech a nejlepších osm týmů postoupilo do listopadového play off v Málaze. Češi se na letošní finálový turnaj probojovali díky nedávnému kvalifikačnímu vítězství v Portugalsku.

"Problém se starým formátem byl v tom, že tenisté se museli zavázat ke čtyřem týdnům v roce. Nevěděli, kde budou hrát, nevěděli, kdy budou hrát, a nevěděli, proti komu budou hrát. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme po konzultaci rozhodli od ročníku 2019 o změnách," řekl Haggerty.

Hlavním argumentem kritiků je to, že v zápasech na neutrální půdě chybí pro Davis Cup typická bouřlivá atmosféra a duely se hrají za menšího zájmu nezúčastněných diváků.

ITF hodlá při tvorbě kalendáře více spolupracovat s ATP Tour, nicméně body do světového žebříčku v Davis Cupu hráči nadále na rozdíl od let 2009-2015 dostávat nebudou. "Tahle soutěž je něco jiného než turnaje, protože nehrajete jako jednotlivci, ale jako tým. Takže žebříčkové body podle našeho názoru nutné nejsou," řekl Haggerty.

Reklama

Související témata: