Hlavní obsah

ITF vyloučila úřadující ruské šampiony z Davis Cupu a Billie Jean King Cupu

Mezinárodní tenisová federace ITF vyloučila Rusko a Bělorusko ze všech svých týmových soutěží včetně Davisova poháru a Poháru Billie Jean Kingové. Obě soutěže ruské týmy vloni vyhrály. ITF to oznámila ve společném prohlášení se zástupci profesionálních asociací mužů a žen ATP a WTA, které se rovněž v reakci na invazi na Ukrajinu přidaly k sankcím vůči Rusku a Bělorusku.

Mezinárodní tenisová federace ITF vyloučila Rusko z Davisova poháru i Poháru Billie Jean Kingové.

Článek

Ruští a běloruští tenisté jako jednotlivci se ale mohou i nadále účastnit všech turnajů na okruzích ATP i WTA a mohou hrát i na grandslamových podnicích, které spadají pod ITF. Až do odvolání ale mohou startovat jen jako neutrální sportovci.

Jako hlavní prioritu organizace označily bezpečnost všech členů tenisové komunity. "Zejména WTA a ATP se v posledních dnech soustředily na snahu o kontaktování současných a bývalých hráčů a dalších členů tenisové komunity z Ukrajiny a sousedních zemí, aby ověřily, zda jsou v bezpečí, a nabídly jakoukoli pomoc," uvádí se v prohlášení.

"Naše myšlenky jsou s lidmi na Ukrajině a chválíme množství tenistů, kteří promluvili a podnikli kroky proti tomuto nepřijatelnému projevu agrese. Voláme s nimi po ukončení násilí a návratu míru," napsali zástupci organizací. Proti ruské agresi se hned od počátku jasně vymezili mimo jiné ruští tenisté Andrej Rubljov, aktuální nový lídr světového žebříčku Daniil Medveděv či Anastasija Pavljučenkovová.

ITF navíc s okamžitou platností pozastavila členství ruského a běloruského tenisového svazu. Už dříve zrušila všechny turnaje na území Ruska a Běloruska a nyní se přidaly i ATP a WTA, které odvolaly společný říjnový turnaj v Moskvě.

Reklama

Související témata: