Hlavní obsah

Definitivní soumrak tenisového krále? Nadal zažije osmnáct let nepoznanou situaci

Kromě triumfu na Turnaji mistrů není nic, co by v tenisovém světě nedokázal. Rafael Nadal se doma dívá na 92 trofejí, z toho 22 grandslamových, svůj účet obohatil o téměř tři miliardy korun, na French Open vytvořil čtrnácti triumfy dost možná nepřekonatelný rekord. Za tři měsíce sedmatřicetiletý tenista však i kvůli opakujícím se zdravotním problémům pomalu vyklízí pozice. V pondělním vydání žebříčku po 18 letech vypadne z elitní desítky nejlepších hráčů planety.

Foto: Carl Recine, Reuters

Zklamaný Rafael Nadal na archivním snímku po vyřazení z Australian Open.

Článek

Psal se 18. duben roku 2005. Tenisovému světu vládl Roger Federer před Australanem Lleytonem Hewittem a Rusem Maratem Safinem. Po kurtech se v proháněli Andy Roddick, Tim Henman či Andre Agassi. A také osmnáctiletý mladíček z Mallorky Rafael Nadal, který byl na svém životním maximu - 11. místě světa.

Týden nato již našel své místo mezi elitní desítkou, kde se bezpečně držel následujících osmnáct let, většinou na pozici světové jedničky či mezi nejlepšími třemi. To se v pondělí stane minulostí.

Foto: Profimedia.cz

Rafael Nadal na tiskové konferenci během Australian Open

Kvůli pokračujícím zdravotním problémům se zraněnou kyčlí, které si přivodil ve druhém kole Australian Open, se Rafa neukáže na megapodnicích v Indian Wells ani Miami, kvůli čemuž vypadne z elitní desítky žebříčku. To španělskou superstar může mrzet právě v souvislosti s prvně jmenovaným podnikem, kde měl obhajovat loňskou finálovou účast a 600 bodů.

"Je mi líto, že nebudu moci hrát v Indian Wells ani Miami. Budu postrádat své americké fanoušky, ale věřím, že se ještě letos potkáme," psal Nadal na sociálních sítích.

O vynechání své nejoblíbenější části sezony a turnajů na antuce však neuvažuje. "Už jsem začal s rehabilitací, čas trávím v posilovně a na fyzioterapii. To vše pod dohledem lékařů. Věřím, že se vrátím na kurty v té nejlepší kondici," psala na Twitteru španělská legenda.

Reklama

Související témata: