Hlavní obsah

Djokovičův řev ve finále vše prozradil. Záhada jeho tajemného lektvaru je objasněna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlo bezpochyby o jedno z nejatraktivnějších a nejdramatičtějších finále celé tenisové sezony. Novak Djokovič v noci z neděle na pondělí v Cincinnati dokázal otočit bitvu se světovou jedničkou Carlosem Alcarazem a po téměř čtyřech hodinách vyrovnaného boje slavil 95. titul na okruhu ATP. Srb přitom měl od začátku obrovské problémy s panujícím vedrem a chvíli se zdálo, že možná celé utkání vzdá. Co stálo za jeho vzepětím?

Foto: Aaron Doster, ČTK/AP

Novak Djokovič slaví triumf v Cincinnati.

Článek

Fanoušky v Djokovičově utkání znovu zaujal moment, kdy od svého týmu v kritické chvíli obdržel namíchaný nápoj, jehož složení si dlouhodobě střeží jako tajemství. Tentokrát ho však sám nejspíš propálil.

Bělehradský rodák za stavu 5:4 v první sadě zařval nakvašeně ke svému týmu "creatina" (kreatin), krátce předtím přitom televizní kamery zachytily, jak členové Djokovičova týmu nápoj míchají.

Podobné obrázky nejsou žádnou novinkou. Djokovičovy nápoje jsou už delší čas předmětem spekulací, které sám tenista rád svým typickým způsobem přiživoval.

„Tenhle nápoj je kouzelný lektvar, který můj fyzioterapeut připravuje v laboratoři. Nemůžu o tom říct víc," mlžil například po finále Australian Open před třemi roky. Podobná slova na stejné dotazy volil i na loňském Wimbledonu.

Po jeho nedělním finálovém výkřiku je dost možná záhada kolem nápoje odtajněna.

„Kreatin můžeme využít jako nejrychlejší energetickou rezervu, kterou můžeme do těla dostat na podporu rychlých výbušných pohybů. Jedním z přínosů může být i rychlejší regenerace hráče mezi výměnami," vyjádřil se k Djokovičově případu například švýcarský expert na výživu a bývalý triatlonista Dani Hofstetter pro server 20 Minuten.

Nicméně o účinku užití kreatinu během zápasu, jak je Djokovič svým výkřikem avizoval, Hofstetter moc přesvědčen není.

„To, co jsme viděli v Cincinnati, byla spíš fraška," uvedl Hofstetter s tím, že účinky užití kreatinu se mohou projevit nejdříve po hodině až hodině a půl. Navíc takový suplement se používá spíše na dlouhodobé bázi.

„Pokud Djokovič užívá kreatin na pravidelné bázi, nemusí ho znovu brát na kurtu. Myslím, že to, co udělal, byla spíše show. S ním nikdy nevíte, jestli to celé není jen divadlo, aby ovlivnil soupeře," dodal expert a připustil, že to celé mohlo mít pro grandslamového rekordmana spíše psychologický efekt.

Každopádně srbský veterán nakonec první sadu prohrál, a když se jeho soupeř ujal ve druhém dějství vedení 4:2, vsadil by si na Djokoviče asi jen málokdo. Nicméně aktuálně druhý hráč světa se nadechl k velkému obratu, odvrátil i mečbol a o šestnáct let mladšího rivala nakonec udolal ve dvou tie breacích.

„Šílené. Upřímně nevím, co jiného bych mohl říct. Je těžké to popsat. Rozhodně jeden z nejtěžších zápasů, co jsem v životě odehrál, bez ohledu na to, na jakém turnaji, jaké kategorie, na jaké úrovni, proti jakému hráči. Neuvěřitelné," soukal ze sebe na kurt vítěz, který na oslavu svého triumfu na sobě roztrhl tričko.

Reklama

Související témata:
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 17 : 45
20240427T17 : 45:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 18 : 40
20240427T18 : 40:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton