Hlavní obsah

Sedmadvacet zápasů, tři výhry! Krize českých tenisových hvězd vrcholí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodně není žádný důvod k panice. Fanoušek českého tenisu se stále může kochat veleúspěšnou sezonou se čtyřmi hráčkami mezi nejlepší dvanáctkou - wimbledonskou šampionkou Markétou Vondroušovou či finalistkou z Paříže Karolínou Muchovou. Před startem posledního grandslamového turnaje roku US Open se však především kvarteto českých elitních tenistek potýká s mizernou formou. Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, Karolína Plíšková a talentovaná Linda Fruhvirtová totiž nasbíraly dohromady v posledních sedmadvaceti zápasech pouhé tři výhry.

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková marně hledají formu.

Článek

Zranění, zranění a zase zranění. Barbora Krejčíková zažívá velmi obtížnou sezonu prokládanou drobnými zdravotními problémy a opětovnými návraty. To se na výkonech brněnské rodačky také podepisuje. Na žebříček se stále může dívat s maximální spokojeností. Ve dvouhře drží dvanácté místo, ve čtyřhře je pak za parťačkou Kateřinou Siniakovou druhá.

Na kurtech se jí však nedaří. Z posledních pěti duelů si připsala jen jedinou výhru. Od travnatého turnaje v Birminghamu, kde ve finálové bitvě padla s Ostapenkovou, si Krejčíková připsala jedinou výhru v prvním kole Wimbledonu nad hráčkou druhé stovky, domácí Watsonovou. Následně vzdala zápas druhého kola proti Rusce Andrejevové, v Cincinnati a naposledy Clevelandu skončila v prvním kole bez zisku jediného setu.

Ještě hůře je na tom její deblová parťačka a úřadující světová deblová jednička Kateřina Siniaková. Od triumfu na trávě v Bad Homburgu, který jí přinesl čtvrtý singlový titul v kariéře, sedla na rodačku z Hradce Králové těžká krize. Ve Wimbledonu sice ještě zvládla přejít přes první kolo, následovalo však pět porážek v řadě se ziskem pouhopouhého jediného setu.

Sedminásobným grandslamovým šampionkám a nejlepšímu páru světa Krejčíkové se Siniakovou se zvlášť nedaří ani v deblu. V Cincinnati vypadly s tchajwansko-mexickou dvojicí Čchan Chao-čching, Olmosová, v Clevelandu se v prvním kole protrápily k výhře nad ukrajinskými sestrami Kičenokovými.

Foto: Christinne Muschi, ČTK/AP

Česká tenistka Kateřina Siniaková na turnaji v kanadském Montrealu.

Cestu zpět mezi užší světovou elitu hledá i Karolína Plíšková. Z jedenácti posledních zápasů vyhrála dva, mizerné výkony bývalé světové jedničky tak už podruhé odnesl její kouč Sasha Bajin.

"Klíčové jsou výsledky, které po povedeném úvodu sezony nebyly dobré. Ale u Saschi jsme navíc postrádali aktivnější profesionální přístup, zvlášť v poslední době," řekl pro iDNES Premium Hrdlička. Zda bude úspěšnější nové česko-kolumbijské trenérské duo Michal Franěk, Carlos Martínez ukáže už následující US Open, které startuje 28. srpna.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Karolína Plíšková v Montrealu při utkání s Ču Lin z Číny.

Na život mezi světovou elitou si zvyká obrovský talent českého tenisu Linda Fruhvirtová. Osmnáctiletá slečna je 55. hráčkou světa, nikdo mladší před ní ve světovém žebříčku není. Druhé místo v tomto ohledu patří dalšímu českému drahokamu Lindě Noskové (42. na žebříčku), která teprve v listopadu oslaví devatenácté narozeniny.

Starší ze sester Fruhvirtových na probíhajícím turnaji v Clevelandu ochutnala šestou porážku v řadě, vzhledem k věku však rozhodně nemusí propadat nervozitě. Pro doplnění, její o dva roky mladší sestra Brenda je 129. hráčkou světa a druhou nejlepší tenistkou planety hráček do 18 let.

JMÉNOVĚKŽEBŘÍČEKŽEB. MAX.
Barbora Krejčíková27 let12.2.
Karolína Plíšková31 let25.1.
Kateřina Siniaková27 let47.31.
Linda Fruhvirtová18 let55.49.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Lehečka - Monteiro dnes 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová