Hlavní obsah

Druhé na světě! České tenistky zastínily i největší světové velmoci

Byla to prazvláštní sezona. Tenisový rok 2020 stejně jako celý svět tvrdě zasáhla pandemie koronaviru, i přes tuto překážku to však bílý sport přibrzdilo jen částečně. Řada turnajů byla zrušena, několik se jich však přece jen odehrálo. A celkové hodnocení nevyznívá pro český ženský tenis vůbec špatně. V počtu titulů totiž byly lepší jen Spojené státy!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barboře Strýcové se v letošní sezoně ve čtyřhře opět dařilo

Článek

Nemusí se to na první pohled zdát. Karolína Plíšková se sezonou víceméně protrápila, slušné výkony předváděla Petra Kvitová, ta však paradoxně na celkovém výsledku žádný podíl nemá. A ani Karolína Muchová, Markéta Vondroušová či Kateřina Siniaková kdovíjaké výsledky neměly.

Hlavní podíl na celkem devíti trofejích na okruhu WTA, které české tenistky letos posbíraly, tak mají podíl deblistky. Úspěšnější byly v tomto ohledu jen Spojené státy, které vydřely ještě o jeden titul navíc.

I přes výborný výsledek devíti titulů znamená tento údaj drobný pokles. Podle webu tenisovysvet.cz totiž Česko v letech 2017 až 2019 této statistice dominovalo.

Pojďme však ke konkrétním číslům. O jediný singlový titul se hned na počátku roku postarala v Brisbane Karolína Plíšková, další triumfy však už patřily deblovým specialistkám.

Deblová hvězda Strýcová

Jasnou hvězdou se stala Barbora Strýcová, která ve spolupráci s Tchajwankou Sie Šu-wej  získala hned čtyři tituly postupně v Brisbane, Dubaji, Dauhá a Římě. O moc pozadu nezůstala ani kometa letošní sezony Barbora Krejčíková, které se kromě singlu tradičně výborně vedlo i ve čtyřhře. Jeden triumf získala s Kateřinou Siniakovou v Šen-čenu, druhý pak v mixu na Australian Open s Chorvatem Nikolou Mektičem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Krejčíková během charitativního turnaje Tipsport Elite Trophy v Praze.

O další titul se pak jak jinak než ve čtyřhře postarala Kristýna Plíšková s Lucií Hradeckou, které ovládly turnaj v Praze, poslední zářez pak přidala v Cincinnati nestárnoucí Květa Peschkeová s Američankou narozenou v Brně Nicole Melicharovou.

Pro pořádek, o třetí místo v pořadí zemí s nejvíce tituly v letošní sezoně se dělí s pěti zářezy Nizozemsko, Rumunsko a Bělorusko.

Reklama

Související témata: