Hlavní obsah

Menšík a Veselý na US Open září! Na tenhle úspěch čekal český tenis sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo to čekal, ať se přihlásí. Dva čeští tenisté si zahrají ve třetím kole US Open! V den svých 18. narozenin se v něm představí nováček na velkých turnajích Jakub Menšík, ale také o dvanáct let starší Jiří Veselý. Na grandslamech přitom hráli dva Češi o postup do osmifinále naposledy ve Wimbledonu 2016.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Menšík je ve třetím kole US Open

Článek

Před sedmi lety uspěl na trávě Veselý, když skolil ve třech setech Portugalce Sousu, ale i Tomáš Berdych díky výhře 3:1 nad Alexandrem Zverevem. Po pětisetovém českém derby s Veselým pak Berdych prošel až do semifinále. US Open pak dva české tenisty ve třetím kole, také Berdycha s Veselým, vidělo naposledy v roce 2015.

Letošní česká jízda v New Yorku je však o dost překvapivější. ‚Veterán‘ Veselý je aktuálně ve světovém žebříčku až 437., když ke startu ve Flushing Meadows využil chráněného žebříčku. Což mu nebránilo překvapit nasazenou turnajovou dvacítku Franciska Cerundola - 7:6, 6:2, 3:6, 2:6, 7:6.

Po 4 hodinách a 11 minutách zamířil Argentincův bekhend v tie breaku páté sady do autu a Veselý únavou i úlevou padl na záda. Po utkání si pak pochvaloval, že vypjatý závěr ustál mentálně, což se mu v minulosti až tolik nedařilo.

„První podání jsem v závěru netrefoval. Utáhl jsem to hlavou, která velice často bojuje proti mně,“ sdělil Českému rozhlasu Veselý.

Pro bývalou českou jedničku znamená postup mezi posledních 32 hráčů také veleskok ve virtuálním žebříčku ATP - o 144 míst! Ve třetím kole navíc Veselý není úplně bez šance, zahraje si s přemožitelem Tomáše Macháče z kvalifikace Bornou Gojem (105.), byť Chorvat vypadá, že je v laufu.

O šedesát míst si už v live rankingu polepšil i Menšík, nyní by měl být na 146. pozici. Jeho výkony od začátku kvalifikace akcelerují. Na newyorském betonu vyhrál už pátý zápas v řadě, dalšího kvalifikanta Titouana Drogueta z Francie přemohl za necelé tři hodiny 3:6, 6:2, 7:6, 6:3.

Po ne zrovna přesvědčivém začátku Menšík ukázal, že je na svůj věk vyspělý mentálně i fyzicky a odměnou mu bude duel s Američanem Taylorem Fritzem, světovou devítkou. Česká naděje v něm bude nejmladším hráčem od roku 1990, který si na US Open zahraje 3. kolo.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek