Hlavní obsah

Experti žasnou nad Macháčem: Zápas proti Djokovičovi? Ten Čech hrál jako šílený!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být naprosto jednoznačný souboj. Zápas prvního kola turnaje v Dubaji mezi Novakem Djokovičem, prvním tenistou světa, a 130. hráčem žebříčku Tomášem Macháčem byl všeobecně brán jako ideální zahřívací kolo pro dvaadvacetinásobného grandslamového šampiona. Veškeré papírové předpoklady však berounský rodák naprosto rozcupoval, jeho slavný soupeř musel o postupu rozhodnout až v tiebreaku závěrečné sady. Za svůj výkon si český reprezentant vyslechl chválu nejen od samotné srbské legendy, ale i od tenisových odborníků.

Foto: Rula Rouhana, Reuters

Tomáš Macháč po zápase s Novakem Djokovičem

Článek

Přes dva soupeře si musel Tomáš Macháč v kvalifikaci proklestit cestu do hlavní fáze turnaje v Dubaji. Nejdříve odstavil silného Maďara Fucsovicse, ve druhém pak vymazal z kurtu Itala Arnaldiho, kterému dovolil jediný game.

A bitva s Djokovičem? Jeden z nejlepších hráčů historie českého mladíka srazil až po dvou a půl hodinách boje po výsledku 6:3, 3:6 a 7:6. A pro výkon dvaadvacetiletého tenisty měl Djoker jen slova uznání a respektu.

"Rozhodně nehrál jako 130. hráč světa, zaslouží si velký potlesk. Dělal mi všechny možné problémy, mně se ale podařilo zařadit ještě vyšší rychlost a poradil jsem si s tím," říkal na pozápasovém rozhovoru.

Výkon české naděje však ocenil i srbský novinář a tenisový expert Saša Ozmo. "Byl to fantastický zápas. Macháč hrál jako šílený." Ódy na netradiční úder, kterému tleskal i samotný Djokovič, pěl i portál atptour.com. "Co to Macháč zahrál? To byl squash, tenis nebo padel?"

Že z Djokovičovy strany nešlo o žádné podcenění mladého Čecha, prokazují i jeho následující slova.

"Byl to náš první vzájemný zápas. Snažil jsem se na něj dobře připravit, udělal jsem si podrobnou analýzu jeho hry. Ale Tomáš mě trápil hlavně bekhendy po čáře, měl výborné podání a skvělé voleje, které vůbec nekazil. Hrál fantasticky, bez chyb," poklonila se Macháčovi světová jednička.

TOMÁŠ MACHÁČ
na žebříčku:130.
nejvýše na žebříčku:97.
narozen:13. 10. 2000
výška/váha:183 cm/74 kg
hraje rukou:pravou
trenér:Daniel Vacek
Prize Money:724 365 dolarů

Reklama

Související témata: