Hlavní obsah

Krejčíková - Šwiateková 5:7, 7:6, 6:3Fantastická Krejčíková! Česká tenistka v Ostravě zdolala světovou jedničku a slaví titul

Aktualizováno

Teniska Barbora Krejčíková otočila dramatické finále na turnaji Agel Open v Ostravě a po vítězství nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou z Polska 5:7, 7:6, 6:3 vybojovala druhý titul ve dvouhře za sebou. Vítězka předchozího turnaje v Tallinnu zdolala letošní šampionku Roland Garros a US Open poprvé v kariéře za tři hodiny a 17 minut. Při osmé finálové účasti na okruhu WTA získala pátý triumf.

Barbora Krejčíková po triumfu v OstravěVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Dvojnásobná vítězka loňského Roland Garros Krejčíková uštědřila Šwiatekové první finálovou porážku po více než třech letech. Vedoucí žena světového žebříčku a trojnásobná grandslamová šampionka neuspěla v rozhodujícím utkání o titul naposledy a jedinkrát v dubnu 2019 v Luganu se Slovinkou Polonou Hercogovou. Prohrála po deseti finálových výhrách a deseti posledních zápasech.

Krejčíková se stala první českou vítězkou v Ostravě. Před dvěma lety uspěla na tvrdém povrchu Aryna Sabalenková z Běloruska, loni triumfovala Estonka Anett Kontaveitová.

Barbora Krejčíková přehrála v Ostravě světovou jedničkuVideo: O2 TV Sport

Šestadvacetiletá česká tenistka zahájila utkání ve vyprodané Ostravar Aréně nadějně a ve třetí hře měla tři brejkboly. Ani jeden ale nevyužila a Polka čtyřmi vyhranými gamy za sebou utekla do vedení 5:1. Krejčíková zabojovala, odvrátila setbol a vyrovnala na 5:5.

Foto: David W Cerny, Reuters

Barbora Krejčíková se raduje z vítězného míče

V jedenácté hře si vypracovala Krejčíková další tři brejkboly, Šwiateková však dokázala těžké chvíle ustát. Poté při servisu české tenistky získala vedení 40:15 a na třetí pokus získala sadu po 74 minutách ve svůj prospěch.

Brněnská rodačka v úvodu druhé sady prolomila servis soupeřky a ve čtvrté hře odvrátila tři brejkboly. Za stavu 4:3 už ale také přišla o servis a po vyrovnané koncovce dospěl set do zkrácené hry. V ní Krejčíková utekla do vedení 6:1, využila čtvrtý setbol a vynutila si pokračování. Šwiateková prohrála ve finále sadu po deseti zápasech a 21 vyhraných setech. Krejčíková uspěla v Ostravě i v třetím tie-breaku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Iga Swiateková v zápase proti Barboře Krejčíkové

Před rozhodujícím setem si Krejčíková odskočila do zázemí. Obě hráčky si držely servis do osmé hry, kdy česká tenistka prolomila soupeřce servis a podávala na vítězství. Přestože Šwiateková odvrátila pět mečbolů a hecovala fanoušky, při šestém už tenistka z Ivančic uzavřela duel esem.

Přehled českých a čs. vítězek turnajů WTA ve dvouhře
167 - Martina Navrátilová
29 - Petra Kvitová
27 - Hana Mandlíková
24 - Jana Novotná
16 - Karolína Plíšková
10 - Helena Suková
7 - Regina Maršíková, Lucie Šafářová
6 - Nicole Vaidišová
5 - Barbora Krejčíková
4 - Renáta Tomanová
3 - Radka Zrubáková, Klára Zakopalová, Kateřina Siniaková
2 - Radka Bobková, Iveta Benešová, Barbora Strýcová
1 - Petra Langrová, Eva Švíglerová, Ludmila Richterová, Květa Peschkeová, Daniela Bedáňová, Adriana Gerši, Kristýna Plíšková, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Marie Bouzková, Linda Fruhvirtová.

Siniaková získala v Munastíru titul ve čtyřhře

Kateřina Siniaková získala v Munastíru titul ve čtyřhře. Světová jednička v deblu spolu s Kristinou Mladenovicovou z Francie ve finále porazily 6:2 a 6:0 japonsko-americkou dvojici Mija Katoová, Angela Kulikovová.

Siniaková získala šestý titul v sezoně a celkově dvacátý ve čtyřhře. Letos spolu s Barborou Krejčíkovou ovládla i Australian Open, Wimbledon a US Open, kde zkompletovaly kariérní Grand Slam.

Turnaj žen WTA Agel Open 2022 v Ostravě (tvrdý povrch, dotace 611.210 eur)
Dvouhra - finále
Šwiateková (1-Pol.) - Krejčíková (ČR) 7:5, 6:7 (4:7), 3:6
Turnaj žen v Munastíru (tvrdý povrch, dotace 251.750 dolarů):
Čtyřhra - finále:
Siniaková, Mladenovicová (1-ČR/Fr.) - Kulikovová, Katoová (2-USA/Jap.) 6:2, 6:0

Reklama

Související témata: