Hlavní obsah

Federer začal jíst maso až před bitvou s Čechy. Nemohl uvěřit, že má na talíři žáby a plže

Praha

O vegetariánství tenisové hvězdy Novaka Djokoviče už bylo napsáno mnoho, ale o bezmasé dietě Rogera Federera se zrovna moc neví. Na rozdíl od srbského konkurenta si totiž švýcarský šampión svůj odpor k masu rozmyslel už v 16 letech.

Foto: Friso Gentsch, ČTK/AP

Roger Federer vyhrál podeváté v kariéře turnaj v Halle.

Článek

Federer mluví zhruba na stovce tiskových konferencí za rok, a tak už se o něm ví kde co. Před startem Wimbledonu se však v rozsáhlém rozhovoru pro server coopzeitung.ch rozpovídal o svých stravovacích návycích a dalších zajímavostech, o nichž možná neměli fanoušci dosud tušení.

Třeba také o tom, že maso začal znovu jíst až po domluvě spoluhráčů z Davis Cupu.

„Na juniorských turnajích nebývalo na talíři zrovna nejlepší maso, a tak jsem ho přestal jíst. Pak v roce 1998 jsem byl poprvé v daviscupovém týmu na zápas Českou republikou. Seděli jsme ve steakhousu a já si objednal rýži se salátem. A Mark Rossset se mi začal smát: ´Hej, Rogere, tady jsi ve steakhousu, nemůžeš jíst jenom zeleninu.´ Objednal mi deset kousků různého druhu masa. Polovina z toho chutnala velmi dobře, od té doby jsem ho zase začal jíst," zavzpomínal.

Musí se hlídat

Bezprostřední vliv ve změně jídelníčku nemohl zaznamenat, protože o porážku českého týmu s Bohdanem Ulihrachem, Danielem Vackem a Martinem Dammem se postarali zkušenější kolegové Rosset s Ivo Heubergerem a Lorenzem Mantou.

Jakmile se znovu pustil do masa, nebál se v gastonomii ani velkých výzev. „V Paříži jsem se rozhodl, že zkusím všechno. Sám jsem nemohl věřit tomu, co dělám. Jedl jsem i plže a žáby," svěřil se.

Zároveň však připustil, že s přibývajícím věkem se musí v jídle více hlídat. „Určitě víc než dřív. Už tolik netrénuju, protože už to není tolik potřeba. Klíčové je pro mě odtrénovat pořádně a zůstat zdravý," vysvětlil s tím, že pokud má nějakou rizikovější partii na svém těle, co se týče vychýlení od ideální sportovní linie, "pak je to břicho".

Putin, nebo Trump

Dále uvedl, že k dobré večeři na jeho stole nesmí chybět víno, které vybírá jeho manželka Mirka. S ní má dva páry dvojčat a, jak naznačil, nemusí jít o konečný stav.

„Tohle téma není ještě uzavřené. Budeme to řešit až po konci mojí kariéry. Sám ještě nevím, ale momentálně jsme spokojení tak, jak jsme," uvedl.

Nenechal se rozhodit ani citlivou otázkou, zda je spíše fanouškem amerického prezidenta Donalda Trumpa, nebo ruského Vladimira Putina.

„S oběma jsem už seděl u stolu. Donalda Trumpa jsem potkal na party Anny Wintourové (šéfredaktorky Vogue) v New Yorku před deseti lety. S Vladimirem Putinem jsem se setkal v Petrohradě na vyhlášení Laureus Sport Awards, kterou jsem vyhrál. Osobně jsem s ním ale nemluvil. Takže sorry: Nemůžu se rozhodnout ani pro jednoho z nich."

Reklama

Související témata: