Hlavní obsah

Finále jako předkrm. Menšík bude chtít sebevědomí využít i v Melbourne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ATP Tour byly jeho výsledky považovány za jeden z velkých příběhů roku 2023. Jakub Menšík by se teď rád postaral, aby se výrazně zapsal i do startující tenisové sezony. Finále challengeru v Canbeře má být jen předkrmem. Čahoun z Prostějova je po něm na 144. místě světového žebříčku, svém dosavadním maximu.

Foto: Instagram Jakuba Menšíka

Český tenisový talent Jakub Menšík

Článek

Loni v květnu ovládl Menšík turnaj na Spartě, což z něj udělalo nejmladšího challengerového šampiona v české historii. V 17 letech a osmi měsících. Jen o pár týdnů starší byl v roce 2003 Tomáš Berdych, když také ještě v sedmnácti získal dva challengerové tituly.

Finalista juniorské dvouhry na Australian Open 2022 se navíc stal jedním z pěti sedmnáctiletých držitelů challengerových primátů za minulých pět let, mj. vedle Jannika Sinnera (2019) a Carlose Alcaraze (2020). A to přitáhlo pozornost.

„Věděl jsem, že můžu hrát s dobrými soupeři, ale neměl jsem zkušenosti. Po několika turnajích jsem si ale začal opravdu věřit a hrát svůj nejlepší tenis,“ pochvaloval si Menšík, který se na oslavu svých 18. narozenin nečekaně prosekal z kvalifikace až do třetího kola US Open. Rostoucí výkonnost prezentoval i ve valencijské kvalifikaci Davis Cupu, kde málo vídaným způsobem vítězně odehrál svou premiéru proti mnohem zkušenějšímu Srbu Dušanu Lajovičovi.

„S koučem Tomášem Josefusem udělal Kuba za dva roky obrovský kus práce. Taky má velké sebevědomí a věřím, že když bude makat dál, tak se ještě víc posune k první stovce,“ řekl Sport.cz daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil.

Sám Menšík, který se ve volných chvílích věnuje hraní na bicí a mikromagii, se nevyhnul přirovnání k nejlepšímu českému tenistovi 21. století. „Však mi taky v Americe říkají ‚New Berdyč‘, ale já to až tak nevnímám. Tomáš je typově trochu jiný, určitě osvalenější. Ale těch podobností je tam jinak celkem dost,“ vykládal pro Sport.cz Menšík.

V prvním kole melbournské kvalifikace na něj čeká Brandon Nakashima, kterého před pár dny porazil dvakrát 7:5 v Canbeře. Američan s japonskými a vietnamskými předky bude určitě vehementně usilovat o odvetu. Nakashima už byl 43. na světě, v roce 2022 ovládl Next Gen, neboli Turnaj mistrů hráčů do 21 let, když ve finále porazil Jiřího Lehečku. Loni mu však forma kamsi uplavala, zmizel z první stovky a mnohem větší pokrok učinili mladí Češi včetně sebevědomého Menšíka.

„Kdybych byl nervóznější, nebyl tak cílevědomý, nevyprovokoval bych se k dobrým výkonům. Ale v poslední době jsme s koučem fakt dřeli, a to mi taky dodává sebevědomí, když jsem díky tomu na dobré vlně,“ líčil Menšík. Bylo by fajn, kdyby se na ní v Austrálii udržel.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek