Hlavní obsah

Bartyová - Muguruzaová 7:6, 6:4Finále vítězek grandslamových turnajů přineslo domácí radost

Aktualizováno

Světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová získala hned na svém prvním turnaji po roční pauze titul. Čtyřiadvacetiletá Australanka porazila na Yarra Valley Classic v Melbourne ve finále 7:6, 6:4 Španělku Garbiňe Muguruzaovou. Tituly na mužských turnajích v Melbourne vybojovali Brit Daniel Evans na Murray River Open a italský talent Jannik Sinner, který triumfoval na Great Ocean Road Open.

Foto: Kelly Defina, Reuters

Australská tenistka Ashleigh Bartyová oslavuje svůj titul na Yarra Valley Classic v Melbourne.

Článek

Bartyová se loni na rozdíl od většiny svých soupeřek po přerušení sezony kvůli koronaviru do tenisového kolotoče v druhé polovině roku nevrátila. Na silně obsazeném přípravném turnaji mimo jiné vyřadila v osmifinále Marii Bouzkovou a do finále postoupila bez boje po odhlášení Sereny Williamsové.

Devátý titul v kariéře získala Bartyová za hodinu a tři čtvrtě. Dosud ve výborné formě hrající Muguruzaová, jež v semifinále deklasovala 6:1, 6:0 Markétu Vondroušovou, tentokrát hodně chybovala a nenašla zbraň na agresivní hru soupeřky. Bartyová zaznamenala 28 vítězných úderů včetně 11 es a po loňském Adelaide vyhrála druhý turnaj na domácí půdě.

"Dnes jsem předvedla jeden z těch lepších výkonů tento týden. Garbiňe mě donutila hrát na vyšší úrovni. Bylo to skvělé finále a jsem šťastná za to, že se má hra zlepšuje," uvedla vítězka Roland Garros 2019 Bartyová.

Dnešním ziskem titulu oživila naděje fanoušků, že jako první Australanka od Chris O'Neilové v roce 1978 vyhraje domácí grandslam. "Udělám, co se dá. Dobře jsem se připravila a teď už se jen pokusím hrát na nejvyšší možné úrovni," řekla loňská semifinalistka Australian Open.

Boj o premiérový titul zvládl lépe zkušený Brit

Daviscupový vítěz z roku 2015 Evans vzal ve finále podniku  Murray River Open o deset let mladšímu soupeři pětkrát podání a zápas ukončil po 77 minutách. Pro titul si 33. hráč žebříčku došel bez ztráty sady.

Sestřih z finále Murray River Open mezi Evansem a Augerem-Aliassimem.Video: sntv

Velký talent Auger-Aliassime hrál první finále už před dvěma lety v Riu de Janeiro, zatím ale v rozhodujících duelech prohrál všech 14 setů. Coby 21. tenista světa zůstal aktuálně nejvýše postaveným hráčem bez zisku titulu.

Italský supertalent jde ve stopách Nadala

Sinner navázal na listopadový triumf ze Sofie a protáhl vítěznou sérii už na deset zápasů. Stal se tak nejmladším hráčem, jenž dokázal vyhrát dva turnaje za sebou, od Španěla Rafaela Nadala v roce 2005.

"Zažil jsem loni skvělé okamžiky, které si samozřejmě nesu s sebou. Mám sebevědomí, ale byl to pro všechny náročný týden. V pátek jsme museli odehrát dva zápasy a včera jsem ještě měl těžké utkání proti Karenovi Chačanovovi," připomněl Sinner zhuštěný program kvůli čtvrteční koronavirové pauze a sobotní semifinálový duel, jenž se protáhl přes tři hodiny.

V prvním kole Australian Open čeká Sinnera v pondělí zápas s dalším mladým hráčem Denisem Shapovalovem z Kanady.

Tenisový turnaj mužů Murray River Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 320.775 dolarů):
Dvouhra - finále:
Evans (8-Brit.) Auger-Aliassime (3-Kan.) 6:2, 6:3
Čtyřhra - finále:
Mektič, Pavič (1-Chorv.) - Martin, Chardy (5-Fr.) 7:6 (7:2), 6:3
Tenisový turnaj mužů Great Ocean Road Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 382.575 dolarů):
Dvouhra - finále:
Sinner (4-It.) - Travaglia (It.) 7:6 (7:4), 6:4
Čtyřhra - finále:
Soares, J. Murray (2-Braz./Brit.) - Farah, Cabal (1-Kol.) 6:3, 7:6 (9:7)
Tenisový turnaj žen Yarra Valley Classic v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 442.020 dolarů):
Dvouhra - finále:
Bartyová (1-Austr.) - Muguruzaová (6-Šp.) 7:6 (7:3), 6:4
Čtyřhra - finále:
Aojamaová, Šibaharaová (3-Jap.) - Kužmová, Kalinská (SR/Rus.) 6:3, 6:4
Tenisový turnaj žen Grampians Trophy v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 235.820 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kontaveitová (6-Est.) - Sakkariová (5-Řec.) 2:6, 6:3, 11:9
Liová (USA) - Bradyová (7-USA) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 10:6
Finále bylo z časových důvodů zrušeno

Reklama

Související témata: