Hlavní obsah

Bouzkovou zavalila nenávist. Soupeřka po skandálu s žádostí k French Open neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká část tenisového světa se za ní postavila, ale vedení French Open se zviklat nenechalo. Japonka Miju Katóová podala protest proti rozhodnutí Roland Garros odebrat jí získané body a prize money na turnaji ve čtyřhře po diskvalifikaci v kontroverzním osmifinále, v němž hrála Japonka po boku Aldily Sutjiadiové proti česko-španělskému páru Marie Bouzková, Sara Sorribesová. Protest byla ale zamítnut.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Marie Bouzková na French Open.

Článek

Katóová v Paříži po konci výměny poslala míček lehkým jednoručným bekhendem přes síť a nechtěně trefila sběračku, která se chystala podat míček servírující Sorribesové. Sběračka se rozplakala, na což u umpiru upozorňovala česko-španělské dvojice. A přivolaný supervizor nakonec rozhodl o diskvalifikaci a postupu česko-španělského páru.

Podle agentury AP Sutjiadiová nakonec peníze a body za postup do třetího kola obdržela, Katóová se však jejich vrácení nedomohla. Navíc podle svých slov ještě od vedení turnaje vyfasovala pokutu.

„Vedení French Open mně udělilo pokutu a zároveň odmítlo moji žádost o vrácení bodů a prize money. Jediné, co mohu dělat, je dívat se dopředu," napsala Japonka na sociální sítě po prohraném zápase na trávě Hertogenboschi.

Za Japonku se postavila i asociace profesionálních tenistů (PTPA), v jejímž vedení je také grandslamový rekordman Novak Djojkovič. PTPA ve svém prohlášení uvedla, že odebrání bodů a peněz je „neférové".

Spoluzakladatel PTPA, Kanaďan Vasek Pospisil, verdikt označil za „strašné rozhodnutí" a „krádež". Za Japonku se mimo jiné postavila třeba i legendární Martina Navrátilová.

Katóová v důsledku diskvalifikace přišla na prize money o 21 500 eur, tedy o více než půl milionu korun. Chuť si v Paříži spravila alespoň ziskem titulu v mixu. Se sběračkou míčků se v areálu Roland Garros osobně setkala a přinesla jí dárek. „Ráda slyším, že se máš dobře a nadále chceš být sběračkou míčků," uvedla.

„K Saře (Sorribesové) a Marii (Bouzkové) a Aldile Sutjiadiové - doufám, že si někde budeme spolu moc zahrát nějaký skvělý zápas," vzkázala směrem ke spoluhráčce a posledním soupeřkám na Roland Garros.

Sorribesová s Bouzkovou čelily za to, jak vehementně upozorňovaly na zraněnou sběračku, což v důsledku vedlo k diskvalifikaci soupeřek, velké nevoli. Opřel se do nich třeba bývalý čtvrtý hráč světa Gilles Simon. „Domáhat se diskvalifikace soupeřek, když jste ani zásah míčkem neviděl.... Doufám, že teď nebudou moc spát," napsal na Twitter.

Bouzková má doslova zavalený instagramový účet nenávistnými komentáři a osočování z nesportovního chování.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.