Hlavní obsah

Krize tenisového šampiona vrcholí: Nic nechápu. Co se to sakra děje?

Je grandslamovým šampionem, byl třetím nejlepším hráčem světa, dvakrát bojoval na French Open o titul... To vše je však již minulost. Dominic Thiem po devítiměsíčních zdravotních problémech marně hledá cestu zpět. Trápení rakouské hvězdy vyvrcholilo právě v jeho oblíbené Paříži, kde v prvním kole hladce podlehl Kolumbijci Dellienovi 0:3 na sety. "Ostatní jsou jinde, je to velmi frustrující," přiznal osmadvacetiletý tenista.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Dominic Theim zklamaně opouští kurt

Článek

Psal se květen roku 2021, když Dominic Thiem porazil v prvním kole na antuce v Římě Maďara Fuscovicse. O měsíc později po prohraném zápase úvodního kola na Mallorce s Mannarinem následovala dlouhá devítiměsíční pauza, během které se snažil dát dohromady problematické pravé zápěstí.

Na kurty se Thiem vrátil letos v březnu a na svou první výhru od zmiňovaného duelu s Fuscovicsem stále čeká. Argentinec Cachin, Australan Millman, Francouz Bonzi, Brit Murray, Ital Fognini, jeho krajan Cecchinato a v neděli Kolumbijec Dellien. Proti všem těmto tenistům uhrála bývalá světová trojka dohromady jediný set. Na výhru tak čeká už jedenáct zápasů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Dominik Thiema v zápase prvního kola French Open s Hugo Dellienem

Ani náznak vracející se formy nepřinesla nedělní porážka porážka od 90. hráče světa Hugo Delliena, který zvítězil s přehledem 6:3, 6:2, 6:4. "Vím, že to bude trvat, než se dostanu na úroveň hráčů, kteří tady jsou. A zatím na to nemám," přiznal dvojnásobný finalista French Open.

"Musím to přijmout, byla to velmi bolestivá porážka, a to už několikátý týden v řadě. Na druhou stranu, bylo by velmi překvapivé, kdyby se mi nějak zvlášť dařilo. Jsem velmi zklamaný, ale musím pokračovat," dodává přítel francouzské tenistky Kristiny Mladenovicové.

A že od sebe v současnosti až 190. hráč světa příliš neočekává, potvrzují i jeho další slova. "Není to moc příliš příjemný pocit jít hrát na grand slam nebo jiný turnaj na okruhu a mít v hlavě, že věci opravdu nejdou tak, jak byste chtěli," pokračuje Thiem.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Dominic Thiem na French Open dohrál v prvním kole

O příčinách jedenácti porážek v řadě má Rakušan jasno. "Těch důvodů je víc. Cítím, že jsem svázaný, mnohem více nervózní než dříve, můj forhend je špatný, při úderech se necítím dobře, není v nic síla, razance. Mám velmi malé procento úspěšnosti prvního podání. Často dělám při hře úplně stupidní rozhodnutí. Jediné, co tak nějak funguje, je bekhend," říká vítěz sedmnácti turnajů na okruhu.

"Často nad tím vším přemýšlím a ptám se sám sebe: ´Co se to sakra děje? nechápu to. Potřebuju asi prostě ještě čas. Možná týdny, možná měsíce. Musím pokračovat a dělat věci jako vždycky. Makat v tréninku. Klíčem je trpělivost a tvrdá práce," uzavírá šampion z US Open z roku 2020.

THIEMOVY VÝSLEDKY V LETOŠNÍM ROCEE
TURNAJFÁZESOUPEŘVÝSLEDEK
Ženeva1. koloCecchinato (Ita.)3:6, 4:6
Řím1. koloFogninig (Ita.)4:6, 6:7
Madrid1. koloMurray (Brit.)3:6, 4:6
Estoril1. koloBonzi (Fra.)3:6, 6:7
Bělehrad1. koloMillman (Aus.)3:6, 6:3, 4:6
Marbella1. koloCachin (Arg.)3:6, 4:6

Reklama

Související témata: