Hlavní obsah

Napětí v Paříži. Sabalenková odmítá účast na tiskových konferencích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tenisovém French Open přituhuje. Běloruská hvězda Aryna Sabalenková po osmifinálové výhře 7:6, 6:4 nad Američankou Sloane Stephensovou odmítla přijít na tiskovou konferenci a dotazy řešila jen prostřednictvím mediální služby WTA. Úřadující šampionka Australian Open přitom před novináři v Paříži poprvé chyběla již po pátečním triumfu ve 3. kole a svůj postoj odůvodnila obavami z „udržení vlastního duševního zdraví.“

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Aryna Sabalenková oslavuje postup do čtvrtfinále French Open.

Článek

„Myslíte si, že je důležitější se v této době po zápase ptát Aryny Sabalenkové, Alexandra Ovečkina a dalších ruských a běloruských sportovců na jejich vítězné údery a góly, nebo na jejich postoj k ruské válce a zločinům?" napsal minulý týden na svém Twitteru legendární brankář Dominik Hašek, dlouhodobý odpůrce účasti ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích.

Přinejmenším v případě prvně jmenované běloruské tenistky to však půjde jen velmi těžko. Dvojka světového žebříčku WTA poté, co byla po utkání druhého kola French Open s krajankou Irynou Šymanovičovou během tiskovky ukrajinským novinářem mj. vyzvána, aby se vyjádřila ke svému přátelskému vztahu s běloruským prezidentem Lukašenkem a rovněž k Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině a nepřímé účasti Běloruska na ní, na další oficiální tiskové konference v Paříži rezignovala. Uvedla, že se kvůli dotazům týkající se politických témat necítila bezpečně.

Přepis z tiskovky s Arynou Sabalenkovou po utkání 2. kola:
Novinář: Chci vám položit dvě otázky. Ta první je o Bělorusku. V roce 2020, kdy Lukašenko (prezident Běloruska - pozn. aut.) mučil a mlátil lidi na ulicích, jste podepsala dopis na jeho podporu. A pak jste se s ním ukázala, jak společně oslavujete Nový rok. Jak je možné, že potenciální světová jednička podporuje diktátora a...
Sabalenková: Nemám k tomu žádný komentář, takže vám děkuji za dotaz.
Novinář: Druhou otázkou je, že pořád říkáte, že nikdo nepodporuje válku, nikdo. Můžete ale mluvit za sebe a říct: Já, Aryna Sabalenková, kategoricky odsuzuji skutečnost, že Bělorusko útočí na Ukrajinu raketami, a chci, aby to přestalo?
Sabalenková: Nemám vám k tomu co říct.
Novinář: Takže v podstatě podporujete všechno, protože nemůžete mluvit? Nejste nevýznamná osoba, Aryno. Můžete...
Moderátor: Jasně dala najevo, že nebude odpovídat.
Sabalenková: Tak zaprvé, ano.
Novinář. Teď víme všechno. Vše je jasné.
Sabalenková: Máte ode mě dost odpovědí a nemám pro vás další komentáře.
Novinář: Všechno je nám jasné.
Moderátor: Další otázka. Díky.

Hašek naopak ukrajinského žurnalistu za jeho dotazy chválil. „Konečně palec nahoru. Pokud je pro média (reportéry) život víc než jakákoliv hra, pak by takové otázky měly být pokládány Aryně Sabalenkové, Alexandru Ovečkinovi a všem ruským a běloruským sportovcům po každém zápase! Přestaňme se bát NHL, WTA, ATP, snaží se vás zastrašit," uvedl Dominátor.

Pětadvacetiletá Sabalenková je letos na grandslamech stále bez porážky a zůstává tak dál ve hře o místo světové jedničky, z něhož může sesadit Polku Igu Šwiatekovou. Tuhá bitva a vypjaté emoce se čekají v úterním čtvrtfinále, v němž se běloruské jedničce postaví Ukrajinka Elina Svitolinová, která se ve věci války v její zemi aktivně angažuje.

Reklama

Související témata: