Hlavní obsah

Vítězný úder? Sabalenkové se ptejte na válečné zločiny, nabádá Hašek novináře na French Open

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobě veřejně vystupuje proti účasti ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích. Na paškál si bývalý vynikající brankář Dominik Hašek bere třeba NHL či tenisové organizace ATP a WTA, které působení sportovců z Ruska a Běloruska umožňují. Naposledy Dominátor upozornil i na důležitou roli sportovních žurnalistů v této otázce.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková v utkání na French Open

Článek

„Všem novinářům a médiím. Myslíte si, že je důležitější se po zápase ptát Aryny Sabalenkové, Alexandra Ovečkina a dalších ruských a běloruských sportovců na jejich vítězné údery a góly, nebo na jejich postoj k ruské válce a zločinům?" napsal Hašek na svém Twitteru, kde sdílel fotografii ukrajinského dědečka sedícího vedle těla své devítileté vnučky, která byla v tomto týdnu spolu se svou matkou zabita při ruském raketovém útoku na Kyjev, když utíkaly do protileteckého krytu, který byl ale zamčený.

„Ani ta nejúžasnější hra na světě není víc než lidský život!" dodává Hašek.

V dalším příspěvku na sociální síti pak sdílí přepis rozhovoru z tiskové konference po středečním utkání druhého kola French Open mezi světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou a její krajankou Irynou Šymanovičovou, které favoritka vyhrála 7:5 a 6:2.

Přepis z pozápasové tiskovky s Arynou Sabalenkovou:
Novinář: Chci vám položit dvě otázky. Ta první je o Bělorusku. V roce 2020, kdy Lukašenko (prezident Běloruska - pozn. aut.) mučil a mlátil lidi na ulicích, jste podepsala dopis na jeho podporu. A pak jste se s ním ukázala, jak společně oslavujete Nový rok. Jak je možné, že potenciální světová jednička podporuje diktátora a...
Sabalenková: Nemám k tomu žádný komentář, takže vám děkuji za dotaz.
Novinář: Druhou otázkou je, že pořád říkáte, že nikdo nepodporuje válku, nikdo. Můžete ale mluvit za sebe a říct: Já, Aryna Sabalenková, kategoricky odsuzuji skutečnost, že Bělorusko útočí na Ukrajinu raketami, a chci, aby to přestalo?
Sabalenková: Nemám vám k tomu co říct.
Novinář: Takže v podstatě podporujete všechno, protože nemůžete mluvit? Nejste nevýznamná osoba, Aryno. Můžete...
Moderátor: Jasně dala najevo, že nebude odpovídat.
Sabalenková: Tak zaprvé, ano.
Novinář. Teď víme všechno. Vše je jasné.
Sabalenková: Máte ode mě dost odpovědí a nemám pro vás další komentáře.
Novinář: Všechno je nám jasné.
Moderátor: Další otázka. Díky.

Sabalenková byla během tiskovky ukrajinským novinářem mj. vyzvána, aby se vyjádřila ke svému přátelskému vztahu s běloruským prezidentem Lukašenkem a rovněž k Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině a nepřímé účasti Běloruska na ní. Nedávno totiž Sabalenková jen prohlásila, že žádný ruský či běloruský sportovec nepodporuje válku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Hašek.

Ukrajinského novináře Hašek za jeho dotazy chválil. „Konečně palec nahoru. Pokud je pro média (reportéry) život víc než jakákoliv hra, pak by takové otázky měly být pokládány Aryně Sabalenkové, Alexandru Ovečkinovi a všem ruským a běloruským sportovcům po každém zápase! Přestaňme se bát NHL, WTA, ATP, snaží se vás zastrašit," soudí Dominátor.

Reklama