Hlavní obsah

Šwiateková - Haddadová Maiaová 6:2, 7:6Obhájkyně titulu Šwiateková bude soupeřkou Muchové ve finále Roland Garros

Aktualizováno

Světová jednička Iga Šwiateková bude soupeřkou Karolíny Muchové ve finále Roland Garros. Polka zdolala 6:2, 7:6 Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou a v sobotu vyzve nenasazenou českou tenistku. Muchová si o grandslamovou trofej zahraje poprvé v kariéře.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Polská tenistka Iga Šwiateková slaví triumf nad Brazilkou Haddadovou Maiaovou v semifinále French Open.

Článek

Postupem do finále si Šwiateková zároveň pojistila první místo ve světovém žebříčku, které už drží 62 týdnů v řadě. Z tenisového trůnu ji mohla sesadit Běloruska Aryna Sabalenková, jež v úvodním semifinále nestačila na českou reprezentantku.

Dvaadvacetiletá Šwiateková bude na pařížské antuce útočit na třetí titul po loňském úspěchu a premiérovém triumfu v roce 2020. Celkem může svou sbírku grandslamových trofejí rozšířit na čtyři, vloni ovládla i US Open.

Haddadová Maiaová byla první Brazilkou mezi elitní čtveřicí v Paříži v takzvané open éře, tedy od roku 1968. Až do minulého týdne přitom sedmadvacetiletá tenistka nebyla na grandslamech dál než ve druhém kole.

Připravujeme podrobnosti...

Tenisté Katóová a Pütz ovládl na Roland Garros smíšenou čtyřhru

Japonka Miju Katóová a Tim Pütz z Německa získali na tenisovém Roland Garros titul ve smíšené čtyřhře. Ve finále porazili 4:6, 6:4, 10:6 Michaela Venuse z Nového Zélandu a Biancu Andreescuovou z Kanady.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Japonka Miju Katóová a Tim Pütz z Německa získali na tenisovém Roland Garros titul ve smíšené čtyřhře

Pro Katóovou i Pütze jde o životní úspěch. Osmadvacetiletá Japonka si v Paříži spravila chuť poté, co byla minulý týden diskvalifikována z dámské čtyřhry a přišla o body do žebříčku i prémie ve výši 21.500 eur (půl milionu korun).

Katóovou rozhodčí vyloučil za to, že při utkání třetího kola s česko-španělskou dvojicí Marie Bouzková, Sara Sorribesová neúmyslně zasáhla míčkem při přerušené hře jednu z podavaček.

"Vyrovnat se s diskvalifikací bylo psychicky hodně náročné. Proto děkuji všem, co mi napsali a podpořili mě. Využila jsem tu pozitivní energii, abych tady mohla dneska stát," řekla Katóová.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Miju Katóová a Tim Pütz získali na French Open titul ve smíšené čtyřhře

"Saře, Marii a Aldile chci vzkázat, že se snad ještě někdy na kurtu potkáme a odehrajeme skvělý zápas. Diskvalifikace byla nešťastná, ale věřím, že uspěju s odvoláním a dostanu zpět body i peníze," dodala Japonka, které se zastala i nezávislá hráčská asociace PTPA vedená vítězem 22 grandslamů Novakem Djokovičem.

Na grandslamech Katóová dosud došla nejdál ve čtyřhře do semifinále Australian Open 2017, na kontě má tři deblové tituly. Pětatřicetiletý Pütz, který stejně jako Japonka v singlu žádný turnaj nevyhrál, na okruhu ATP triumfoval sedmkrát v deblu, na turnajích velké čtyřky bylo jeho maximem čtvrtfinále.

French Open v Paříži (antuka, dotace 49,6 milionu eur):
Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Dodig, Krajicek (4-Chorv./USA) - Granollers, Zeballos (10-Šp./Arg.) 6:3, 7:6 (7:3).
Gille, Vliegen (Belg.) - Middelkoop, Mies (12-Niz./Něm.) 6:4, 7:5
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Šwiateková (1-Pol.) - Haddadová Maiaová (14-Braz.) 6:2, 7:6 (9:7)
Smíšená čtyřhra - finále:
Pütz, Katóová (Něm./Jap.) - Venus, Andreescuová (N. Zél./Kan.) 4:6, 6:4, 10:6
Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
HRAZDIL, Camus (ČR/Austr.) - Barbier Gazeu, Radjenovič (Fr./Srb.) 6:3, 2:6, 11:9
Sciahbasi, Vulpitta (It.) - MRVA, Bondioli (5-ČR/It.) 6:3, 6:2
Juniorky:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Grantová, Ngounoueová (6-USA) - KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ (ČR) 6:0, 3:6, 10:8

Reklama

Související témata: