Hlavní obsah

Muchová - Sabalenková 7:6, 6:7, 7:5Heroický výkon Muchové, česká tenistka je ve finále French Open!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Karolína Muchová odvrátila na Roland Garros světové dvojce Aryně Sabalenkové z Běloruska mečbol, po obratu ve třetím setu zvítězila 7:6, 6:7, 7:5 a postoupila poprvé do grandslamového finále. Česká tenistka vyhrála dramatický zápas na pařížské antuce po třech hodinách a 17 minutách. V boji o premiérový titul vyzve v sobotu světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou. Polská obhájkyně trofeje porazila Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou 6:2, 7:6.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Karolína Muchová slaví postup do finále French Open

Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletá rodačka z Olomouce se může stát další českou vítězkou pařížského turnaje dva roky po Barboře Krejčíkové. Poslední finalistkou na grandslamech byla před dvěma lety Karolína Plíšková ve Wimbledonu.

Vedle Krejčíkové vyhrála dvouhru na Roland Garros také Hana Mandlíková v roce 1981. Dvakrát uspěla i Martina Navrátilová, v letech 1982 a 1984 už ale reprezentovala USA.

Vítězka lednového Australian Open Sabalenková prohrála teprve šestý ze 40 letošních zápasů a druhý grandslamový titul v sezoně nepřidá. Doplatila na 53 nevynucených chyb, Muchová jich měla o 26 méně. Češka zahrála 37 vítězných míčů, Sabalenková 44.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Zklamaná Aryna Sabalenková

Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho držela od začátku s favoritkou krok. Ve čtvrtém gamu odvrátila dva brejkboly. Za stavu 4:4 Muchová prolomila soupeřce servis, vzápětí ale nevyužila setbol, sadu nedopodávala a rozhodlo se ve zkrácené hře.

V ní česká tenistka vedla 3:0. Sabalenková sice otočila na 5:4, členka 1. ČLTK Praha nicméně zachovala chladné nervy a díky třem úspěšným míčkům za sebou ovládla tie-break 7:5. Sabalenková prohrála set poprvé na turnaji.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Karolína Muchová získala proti Sabalenkové první set

Vyrovnaná bitva pokračovala. Muchová se ujala se vedení 2:0, Sabalenková ale otočila na 4:3. Také třiačtyřicátá hráčka světa dokázala reagovat, srovnala a opět dovedla duel do zkrácené hry.

V ní Sabalenková otočila z 1:2 na 4:2 a měla dva setboly. První nevyužila a udělala dvojchybu, při servisu Muchové ale zatlačila Češku do defenzivy a po tvrdé smeči srovnala.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Aryna Sabalenková v zápase proti Karolíně Muchové

V úvodu rozhodujícího setu ustála Muchová první kritické okamžiky, neboť za stavu 0:1 odvracela čtyři brejkboly. Sabalenková se často hlasitě hecovala, během přestávky si i zakryla obličej ručníkem. Přesto díky brejku v šesté hře utekla do vedení 5:2. Za toho stavu měla při servisu Muchové také mečbol.

Češka jej však odvrátila a zinscenovala povedený obrat. V dramatické koncovce dvakrát prolomila Bělorusce servis, vyhrála celkem pět her po sobě a viditelně otřesenou Sabalenkovou dorazila na servisu čistou hrou. Po mečbolu zvedla štěstím ruce nad hlavu.

Muchová se stala teprve třetí finalistkou Roland Garros po Lotyšce Jeleně Ostapenkové (2017) a Šwiatekové (2020), která figuruje mimo první čtyřicítku světového žebříku. Obě hráčky tehdy turnaj vyhrály.

Šwiateková zvládla i šestý zápas letošního ročníku bez ztráty setu, proti nasazené čtrnáctce ale musela tentokrát bojovat více než dvě hodiny. Postupem do finále si Polka zároveň pojistila první místo ve světovém žebříčku, které už drží 62 týdnů v řadě. Z tenisového trůnu ji mohla i přes svou porážku sesadit Sabalenková, pokud by Šwiateková ztroskotala v semifinále.

Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy bude na pařížské antuce útočit na třetí titul po loňském úspěchu a premiérovém triumfu v roce 2020. Celkem může svou sbírku grandslamových trofejí rozšířit na čtyři, vloni ovládla i US Open. Bilanci na turnajích velké čtyřky má nyní 60 výher a 13 porážek. Stejnou bilanci měla po 73 odehraných zápasech i Serena Williamsová.

Haddadová Maiaová byla první Brazilkou mezi elitní čtveřicí v Paříži v takzvané open éře, tedy od roku 1968. Až do minulého týdne přitom sedmadvacetiletá tenistka nebyla na grandslamech dál než ve druhém kole.

Muchová: Vůbec nevím, jak se mi to vlastně povedlo

Pařížské publikum hnalo Muchovou dopředu. „Všem děkuji. Opravdu nevím, co se přesně stalo, že jsem to dokázala ve třetím setu otočit. Je to neuvěřitelné, hnali jste mě dopředu celý zápas, takže jsem nepřestala bojovat. Vůbec nevím, jak se mi to vlastně povedlo," zářila na kurtu Muchová bezprostředně po zápase.

Mats Wilander Muchové vysekl pochvalu za předvedenou hru, kombinace úderů a její výkon označil za vyspělý. „Slyším to lidi říkat, ale nechci být na sebe příliš pyšná. Taková je moje hra, pracujeme na ni dlouhodobě. Chci podekovat celému tymu. Je to náš společný úspěch," uvedla Muchová.

„Dala bych si ten zápas klidně ještě jednou, protože tady před vámi se mi hraje opravdu skvěle. Lidi mě povzbuzují i když si jdu utřít obličej ručníkem," pochválila čerstvá finalistka publikum pařížského grandslamu.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 49,6 milionu eur):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
MUCHOVÁ (ČR) - Sabalenková (Běl.) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 7:5
Přehled českých finalistů dvouhry na grandslamových turnajích od roku 1993 (v závorce soupeř a výsledek):
1993 (Wimbledon): Jana Novotná (Grafová 6:7, 6:1, 4:6)
1993 (US Open): Helena Suková (Grafová 3:6, 3:6)
1997 (Wimbledon): Jana Novotná (Hingisová 6:2, 3:6, 3:6)
1998 (Australian Open): Petr Korda (Rios 6:2, 6:2, 6:2)
1998 (Wimbledon): Jana Novotná (Tauziatová 6:4, 7:6)
2010 (Wimbledon): Tomáš Berdych (Nadal 3:6, 5:7, 4:6)
2011 (Wimbledon): Petra Kvitová (Šarapovová 6:3, 6:4)
2014 (Wimbledon): Petra Kvitová (Bouchardová 6:3, 6:0)
2015 (French Open): Lucie Šafářová (S. Williamsová 3:6, 7:6, 2:6)
2016 (US Open): Karolína Plíšková (Kerberová 3:6, 6:4, 4:6)
2019 (Australian Open): Petra Kvitová (Ósakaová 6:7, 7:5, 4:6)
2019 (French Open): Markéta Vondroušová (Bartyová 1:6, 3:6)
2021 (French Open): Barbora Krejčíková (Pavljučenkovová 6:1, 2:6, 6:4)
2021 (Wimbledon): Karolína Plíšková (Bartyová 3:6, 7:6, 3:6)
2023 (French Open): Karolína Muchová.

Reklama