Hlavní obsah

Vondroušová - Masárová 6:1, 6:3Vondroušová dominovala. Plíšková na French Open nezvládla první kolo

Aktualizováno

Markéta Vondroušová zahájila tenisové Roland Garros úspěšně. Finalistka antukového grandslamu z roku 2019 a nasazená pětka porazila v 1. kole Španělku Rebeku Masárovou jasně 6:1, 6:3. Uspěla i juniorská šampionka z roku 2021 Linda Nosková, která zdolala Britku Harriet Dartovou 7:6, 6:4. Stejně jako vloni skončila hned po úvodním zápase Karolína Plíšková, která podlehla patnácté nasazené Ukrajince Elině Svitolinové 6:3, 4:6, 2:6.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Markéta Vondroušová se raduje z postupu do druhého kola.

Článek
Fotogalerie

Vítězka loňského Wimbledonu Vondroušová vyhrála nad 94. hráčkou světa za hodinu a 16 minut. Udělala 11 nevynucených chyb, soupeřka jich předvedla 37. Rodačka ze Sokolova ztratila servis jen jednou, sama prolomila podání Masárové pětkrát.

Světová šestka Vondroušová měla od úvodu zápas ve svých rukou. V prvním setu si vypracovala vedení 5:0 a sadu získala za 33 minut. Ve druhé sadě soupeřka snížila z 1:4 na 3:4, další dvě hry už ale patřily opět Vondroušové, která při servisu Španělky proměnila první mečbol. Její další soupeřkou bude Američanka Katie Volynetsová.

„Na první kolo to bylo dobré. Soupeřka dobře podává, je to taková hra-nehra, což je občas zrádné. Myslím, že za poslední týdny to byl jeden z lepších zápasů a jsem ráda, že jsem postoupila,“ citoval web iSport.cz Vondroušovou.

Utkání zvládla i poté, co v neděli sledovala do noci finálový duel českých hokejistů na mistrovství světa v Praze. „Hrála jsem dneska první zápas, tak jsem si musela ráno trošku přivstat, ale říkali jsme si, že si takovou příležitost nenecháme ujít. Je skvělé, jak sportovní úspěch najednou sjednotí národ,“ uvedla Vondroušová.

Nasazená sedmadvacítka Nosková potvrdila proti Dartové roli favoritky a podruhé si na Roland Garros mezi ženami zahraje druhé kolo. Do zápasu vstoupila brejkem, v desáté hře ale set nedopodávala a rozhodl až tie-break, který ovládla jasně 7:3. Nástup do druhé sady devatenáctileté Češce nevyšel. Prohrávala už 2:4, další čtyři gamy ale získala pro sebe a při podání soupeřky proměnila první mečbol.

Dvaatřicetiletá Plíšková se Svitolinovou prohrála v desátém vzájemném zápase popáté v řadě. Pod zataženou střechou kurtu Suzanne Lenglenové vydřela první set 6:3, další dva ale ztratila 4:6 a 2:6. Potvrdila, že se jí v Paříži daří nejméně ze všech grandslamů. Do druhého týdne tu bývalá světová jednička postoupila jen v roce 2017, kdy si zahrála semifinále, jinak jsou jejím maximem dvě účasti ve 3. kole. V úvodním zápase se loučila popáté.

Již v neděli postoupily do 2. kola Marie Bouzková a Kateřina Siniaková. Naopak dvojnásobná vítězka z roku 2021 Barbora Krejčíková nestačila na Švýcarku Viktoriji Golubicovou.

Tenisový grandslamový turnaj French Open (antuka, dotace 53,5 milionu eur):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
VONDROUŠOVÁ - Masárová (Šp.) 6:1, 6:3
Svitolinová (15-Ukr.) - PLÍŠKOVÁ 3:6, 6:4, 6:2
NOSKOVÁ (27-ČR) - Dartová (Brit.) 7:6 (7:3), 6:4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.