Hlavní obsah

Vybučená Ukrajinka: Měli byste se stydět, co budete dělat, až válka skončí? vzkázala fanouškům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve první desítky minut odkrojil ze svého programu druhý grandslamový turnaj roku French Open a už si nejen tenisoví fanoušci mají o čem povídat. Postarala se o to ukrajinská tenistka Marta Kosťuková v souboji s hvězdnou Běloruskou Arynou Sabalenkovou. Více než vítězství favoritky (6:3, 6:2) však vzbudily pořádné emoce chvíle bezprostředně po proměněném mečbolu světové dvojky.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Aryna Sabalenková po konci utkání s Martou Kosťukovou

Článek

Jen něco málo přes hodinu trval souboj vítězky Australian Open Aryny Sabalenkové s 39. hráčkou světa Martou Kosťukovou. Rodačka z Minsku ho bez větších komplikací ovládla 6:3, 6:2. Na gratulaci od soupeřky však u sítě čekala marně.

Dvacetiletá Ukrajinka totiž po utkání jako už několikrát předtím odmítla podat své soupeřce ruku na protest proti nepřímé účasti Běloruska na ruské invazi na Ukrajinu.

Tentokrát však francouzské publikum nemělo pro čin mladičké tenistky pochopení a rodačku z Kyjeva bez výčitek vybučelo. "To jsem nečekala. Nebudu na to nijak reagovat, ale ti lidé by se měli stydět, Chci vidět, jak budou reagovat za deset let, až válka skončí," vzkázala pařížským fanouškům Kosťuková.

Bučení publika nejdříve pořádně zmátlo i samotnou Sabalenkovou. "Omlouvám se všem. Nejdříve jsem si myslela, že bučíte na mě, ale pak jsem pochopila, že se mě snažíte podpořit. Děkuji všem," říkala dojatá Běloruska.

Kosťuková podle svých slov nebude ruským a běloruským soupeřkám podávat ruku ani nadále, incident z nedělního duelu se Sabalenkovou na jejím rozhodnutí podle jejích slov nic změnit nemůže.

Sabalenková vyzve v druhém kole French Open krajanku Irynu Šymanovičovou.

Reklama

Související témata: