Hlavní obsah

GLOSA: Tři tygři ve stovce. To nejlepší by teprve mělo přijít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na devět krajanek mezi nejlepší stovkou tenistek světa to pochopitelně nestačí, přesto je pohled na čerstvý ranking ATP tuze příjemný. A hlavně plný příslibů. Poprvé od května 2017 figurují v top 100 zase tři čeští hráči.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Menšík patří k velkým nadějím českého tenisu

Článek

Jiří Lehečka je 36., Tomáš Macháč 65. a Jakub Menšík už se vyšvihl na 87. příčku! Všichni tři zároveň mohou myslet na mnohem vyšší pozice, což není žádná chiméra, protože nejlepší léta mají před sebou.

„Kluci jsou sebevědomí. Vědí, že už něco dokázali a jsou na dobré cestě,“ těší daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila, který po slavné éře Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka vede zase tým, kterého se konkurence začíná obávat.

Dvaadvacetiletý Lehečka na začátku roku vyhrál svůj první ATP turnaj v Adelaide, osmnáctiletý Menšík se nyní senzačně probil do finále v Dauhá a 23letý Macháč z ambiciózního tria Čechů uhrál nejlepší výsledek na Australian Open, kde postoupil mezi posledních dvaatřicet.

„Budou se jen zlepšovat,“ odpověděl Sport.cz na otázku o českých tenistech během grandslamu v Melbourne i legendární John McEnroe.

Posun, jaký minulý týden v Dauhá předvedl Menšík, ale přece jen vyrazil dech. Po solidních zářezech na posledních dvou grandslamech se český teenager rozmáchl u Perského zálivu.

Brutálními servisy a pumelicemi z forhendu dokázal skolit soupeře se slavnou minulostí i současností (Murray, Rubljov, Monfils). Ze všech stran je nyní zahrnován superlativy. Experti i fanoušci ho vidí minimálně ve výšinách, kde se pohyboval Berdych, dlouholetý člen top 10.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Česká tenisová jednička Jiří Lehečka

Jestli je na mladém českém triu něco sympatické, pak víra, že tvrdá dřina přinese patřičné výsledky, enormní zapálení pro věc a také pospolitost, kterou při daviscupových seancích Navrátil patřičně oceňuje. „Kluci chtějí navázat na Tomáše s Radkem,“ líbí se kapitánovi.

I když se na nás každý den valí katastrofické zprávy a vize temné budoucnosti, v dalších pěti, deseti letech se díky českým tenistům přece jen máme na co těšit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.