Hlavní obsah

Hašek konfrontuje ministra Lipavského: Necháme Rusy tady propagovat válku?

Situace v Ruské federaci kolem jednodenního tažení wagnerovců na Moskvu vyvolala poprask i na sociálních sítích. Ještě předtím, než byla údajně ujednána dohoda mezi vůdcem skupiny Prigožinem a ruským prezidentem Putinem, napsal ministr zahraničích věcí Jan Lipavský v pátek na svůj twitterový účet: „Koukám, že se moje letní dovolená na Krymu přibližuje." Po usmíření sporů v Rusku se ale další den ozval legendární brankář Dominik Hašek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Hašek na archivním snímku.

Článek

Na svém Twitteru reagoval na slova Lipavského: „Vám i každému to přeji. A hned se zeptám. V srpnu se v Praze koná tenisový turnaj WTA. Zaručíte nám, že ruské a běloruské tenistky nebudou smět cestovat do ČR a případně odtud budou okamžitě vypovězeni?"

Naráží tím na nadcházející Prague Open 2023, který se má rozehrát ještě koncem července v pražské Bubenči. Nelíbí se mu, že by měli mít Rusové a Bělorusové možnost si v Česku dělat propagaci. „Necháme je zde dělat reklamu na ruskou válku a zločiny?" doplnil ve svém tweetu.

Na tuto zprávu se během chvíle ozvalo několik uživatelů, proč by měli být tenisté z Ruska či Běloruska spojováni s invazí na Ukrajinu. „Dominiku, co má třeba taková Azarenková společného s válkou, když už roky žije v USA?" ptá se jeden z nich. „Chcete trestat a ponižovat sportovce jenom proto, že se v Bělorusku narodili?" dodal.

Na to bývalý brankář reaguje: „To není trest. Je to pomoc, aby umíralo méně vojáků. A pomoc je to i pro ni, aby do smrti nemusela žít s vědomím, že dělala jako občanka Běloruska reklamu na ruskou válku či zločiny a nepřímo se na tom zabíjení podílela."

Reklama

  Lehečka - Monteiro dnes 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 17 : 00
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 17 : 40
20240429T17 : 40:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová