Hlavní obsah

Jak se O2 arena chystá na světový tenis? Speciální povrch i zápasy bez rozhodčích

Praha

V pražské O2 areně finišují přípravy na tenisový svátek. Na finálový turnaj o Pohár Billie Jean Kingové, jenž se donedávna hrál pod názvem Fed Cup. V O2 areně i přilehlé O2 universum už jsou připravené kurty se speciálním povrchem a speciální lavičky pro hráčky, které připomínají ty z fotbalových stadionů. Nachystané jsou rovněž šatny pro dvanáct týmů, včetně toho českého. Vše uvidíte v našem videu.

Jak se pražská multiarena připravuje na Pohár Billie Jean Kingové? Jak vypadají šatny? Video: Sport.cz

 
Článek

„Povrch se zacvakává do sebe jako stavebnice. Je to dokonale přesné, nejsou na tom vidět spáry. Povrchy stojí, lajny máme nalajnované, jsou tam i sítě, může se začít trénovat," pochvaluje si prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Chybí ještě osadit televizní obrazovky, které budou před sedačkami pro hráčky. Aby mohly sledovat například záběry z jestřábího oka. A také nainstalovat televizní kamery. Ty budou suplovat práci rozhodčích.

„Přidají se kamery na horní sektor, aby ohlídaly pohyb míčku po kurtu. Pak se přidává dalších dvanáct kamer na úroveň hráček, místo lajnových rozhodčích. Vše se sleduje elektronicky a v momentě, kdy spadne míček do autu, tak systém sám zahlásí rovnou aut. Zahlásí to do zvukového systému příslušné areny, takže všichni diváci okamžitě uslyší, že míček skončil v autu," popisuje vedoucí technické produkce Josef Ženíšek.

Český tým, v čele s Barborou Krejčíkovou, by si měl poprvé zatrénovat tento čtvrtek. Všichni zúčastnění musí dodržovat covidová opatření. Týmy budou zavřeny v bublině. Nikdo k nim nesmí.

Češky zahájí boje ve skupině v pondělí 1. listopadu duelem s Německem. Druhé utkání se Švýcarskem sehrají o tři dny později. Na jejich zápasy je prodáno přes polovinu z dvanáctitisícové kapacity. Do semifinále, které je na programu příští pátek, postoupí vítězové skupin. Finále se pak hraje 6. listopadu.

Reklama

Související témata:
O2 universum